недеља, јул 21, 2024

NUNS: Predsednik Srbije i političari novinarima ugrožavaju bezbednost

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. septembra 2023. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve druge političare pozivalo da prestanu sa targetiranjem novinara jer način na koji to čine predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti.

“Predstavnici vlasti svojim nastupima kreiraju mete za dalje napade na novinare s obzirom na to da se neprijateljska atmosfera prema novinarima i medijima prenosi i na građane koji im prete, posebno na društvenim mrežama”, navodi se u saopštenju.

NUNS ističe i da je posle nedeljnog oružanog sukoba u selu Banjska na Kosovu, Vučić targetirao list Danas i optuživao novinarku N1 Sanju Sovrlić da insinuira da je Srbija dala oružje napadačima, a potom je Danas dobio pretnje da će biti spaljen, a ekipa N1 je verbalno i fizički napadnuta u Sremskoj Mitrovici, dok su snimali sa javne površine.

U saopštenju NUNS dodaje da je urednici televizije Insajder Brankici Stanković prećeno na društvenim mrežama, pošto se u jednoj emisiji na televiziji Hepi negativno govorilo o emisiji Insajdera iz 2012. godine, u vezi sa proneverom novca s Kosova.

“Postala je redovna praksa da u ovakvim turbulentnim situacijama novinari i mediji postaju mete za pretnje i diskvalifikacije jer obavljaju svoj posao – izveštavaju o događajima koji su od javnog interesa i suština njihovog posla je da javnosti pruže pravovremene i tačne informacije”, naveo je NUNS.

Podsetili su da su političari dužni da odgovornim ponašanjem pomognu da se novinarstvo i sloboda izražavanja zaštite i naglasili da se u ovim slučajevima radi o ozbiljnom ugrožavanju sigurnosti novinara sa potencijalno teškim posledicama.

U 2023. godini do sredine septembra, u bazi NUNS-a (bazenuns.rs) je zabeležen 131 slučaj napada i pritisaka na novinare (33 verbalna napada, 7 fizičkih napada i 91 pritisak).

Poo evidenciji Republičkog javnog tužilaštva, u 2023. godini do kraja jula podneto je 50 krivičnih prijava javnim tužilaštvima zbog pretnji i pritiska na novinare.

D. B.