среда, мај 29, 2024

Sport, maline, jedna noga na Istoku, druga na Zapadu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 1. aprila 2022. (Beta) – Srbija, koja u nedelju bira predsednika i parlament, dugo balansira izmedju Istoka i Zapada, ali je za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji to postalo komplikovanija nakon invazije Moskve na Ukrajinu, piše Frans pres.

AFP navodi nekoliko činjenica o Srbiji, “zemlji koja je ostala obeležena balkanskim ratovima 1990-ih, ponosna na svoj nacionalni identitet, ali naseljena brojnim manjinama, ljubiteljima sporta i dobre hrane”.

Srbija, poljoprivredna zemlja i lider u izvozu malina, od 2014. je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koja je njen glavni ekonomski partner, ali i saveznik Kine i Rusije.

Rat u Ukrajini je ozbiljan test za ovu politiku “dve stolice”, navodi AFP i dodaje da je  Beograd osudio rusku agresiju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama (UN), ali se uzdržao da se pridruži sankcijama Moskvi.

Mnogi Srbi više vole Rusiju, “slovenskog pravoslavnog starijeg brata, a u srcu Beograda majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina prodaju se kao alva”, piše francuska agencija. Srbija je zahvalna Moskvi i Pekingu što su odbili da priznaju nezavisnost Kosova. Kina je dobro viđena u Srbiji zbog toga što joj je obezbedila milione vakcina protiv kovida-19 i zbog velikih ulaganja u ovu balkansku zemlju.

AFP piše i o raspadu bivše Jugoslavije i proglašenju nezavisnosti Kosova 2008, “deceniju nakon sukoba okončanog NATO bombardovanjem koje je ostalo veoma loše viđeno u Srbiji”.