среда, мај 29, 2024

“Smenjena” vlada smenila ministre

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 22. oktobra 2022. (Beta) – Ranko Krivokapić, kojeg su poslanici sinoć na sednici skupštine Crne Gore, razrešili sa pozicije ministra vanjskih poslova, ocenio je danas na tviteru da ga je sedam dana nakon što ga je Ruska Federacija proglasila za personu non grata, premijer kojem je izglasano nepoverenje, proglasio neustavno za personu non grata u paloj vladi.

“Dragi prijatelji, hvala na plodotvornoj saradnji. Slava Ukrajini”, naveo je Krivokapić.

Skupština Crne Gore razrešila je ministre odbrane i spoljnih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića na predlog premijera Dritana Abazovića, čijoj je vladi ranije izglasano nepoverenje.

Ovo je prvi put u parlamentarnoj istoriji da se razrešavaju ministri iz vlade kojoj je već izglasano nepoverenje, što je po oceni dela pravnika neustavno. Poslanici su glasali uoči početka tišine za lokalne izbore zakazane za sutra, 23. oktobra.

Vladi je izglasano nepoverenje 19. avgusta. Đukanović je, nakon što nikome nije poverio mandat za sastav nove vlade, skupštini dostavio predlog za skraćenje mandata i raspisivanje novih izbora, ali nije dobio potrebnu većinu glasova.

Sada vlada radi u tehničkom mandate, Ustavni sud je u blokadi jer nisu izabrani novi članovi, a DF je predložio donošenje Zakona o predsedniku kako bi se Đukanoviću smanjila ovlašćenja po pitanju predlaganja mandatara i ambasadora.

Krivokapića, Konjevića i bivšeg šefa Agencije za nacaionalnu bezbednost Rusija je proglasila personama non grata zbog “njihove antiruske politike”.