недеља, април 21, 2024

Slika i prilika ucenjenog čoveka

Slične objave

Podeli

M. R. Milenković

„Nismo čuli ništa novo od predsednika Aleksandra Vučića, mimo već njegovih standardnih potrošenih floskula.

Nismo dobili ni konkretan odgovor šta zapravo stoji u Francuskom-nemačkom predlogu, ali ono što je očigledno, jeste da je prihvaćena realnost na terenu i potvrđen je kao jedini održiv stav Pokreta slobodnih građana, da Srbija bez saradnje sa Evropskom unijom i SAD neće moći da zaštiti svoje interese kao i prava Sprske zajednice na Kosovu“, kaže za Danas Natan Albahari, poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) dodaje da je nažalost, previše vremena i ljudskih života je izgubljeno, a građanima Srbije onemogućeno da žive bolje kao punopravni građani EU, dok se do toga došlo.

Natan Albahari (Foto: pokretslobodnih.rs)

Albahari, kako kaže, apsolutno ne može da poveruje da sve razloge koje idu u korist dogovora, a koje je naveo predsednik Vučić, odnosno kakve će biti posledice, ako nastavimo da ignorišemo realnost, on nije znao pre deset godina kada je došao na vlast. Kaže da ne može da poveruje da Vučić nije znao i šta bi moglo da se dogodi u slučaju da se ostane sa strane, u izolaciji, kao što Srbija i realno jeste svih ovih godina tokom njegove vladavine.

„Zašto je dozvolio da Srbija i njeni građani ostanu među najgorima u Evropi po svim kriterijumima – nivou životnog standarda, nivou plata, kvalitetu zdravsvta i obrazovanja, čistog vazduha? Gde bi Srbija danas bila da je naša posvećenost evropskim integracijama bila iskrena? Gde bi Srbija danas bila da ne sedimo na dve stolice, da smo se još 2014. godine svrstali uz naše Evropske i Američke partnere i uveli još tada sankcije Rusiji? A naročito je odgovoran što nakon agresije Rusije na Ukrajinu, mi nismo na vreme reagovali, bez obzira što je svestan da smo „u njihovom dvorištu“. Danas bismo bili članica EU, izvor stabilnosti i prosperiteta, glavni magnet za investicije u regionu, a ne odbijajuća sila iz koje svi beže i koja je viđena kao trojanski konj Rusije i jedna od mnogobrojnih kineskih kolonija“, ističe poslanik PSG.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) smatra da je dobro što je vlast ,ipak, najavila prihvatanje ponuđenog plana EU, mada je bolje bilo da je to urađeno u normalnoj atmisferi.

„Užasna je okolnost i način na koji smo došli dovde, posebno imajući u vidu poslednja dva meseca sa barikadama na Kosovu, sa ličnim vređanjem premijera Kosova Kurtija da je teroristički ološ, da je ekstremista, najveća pretnja miru i zato je teško bilo danas dati pozitivan odgovor.

Takođe je naglašen narativ koji je građen poslednjih dvadeset godina (od atentata na premijera Đinđića) od svih vlasti kako smo bombardovani da bi nam Zapad oteo Kosovo, ali imamo Putina koji će da preuzme vođenje naše politike. Na žalost naših kvazipatriota, Putin danas doživljava sudbinu Slobodana Miloševića“, kaže Vuletić o dodaje da prihvatanje predloga plana u takvoj atmosferi može da opstruira implementaciju i ostavlja gorak ukus teških gubitnika kod većinskog srpskog stanovništva.

Prema njegovim rečima ogromnu odgovornost za ovakvu atmosferu pored Vučića nose sve opozicione stranke i pokreti, posebno one parlamentarne.

Zoran Vuletić (Foto portalforum.rs)

„Umesto da konstatuju da su Kosovo izgubili Milošević i Šešelj 1999. nakon tragičnog rata na Kosovu koji je morao biti izbegnut prihvatanjem ponuđenog plana u Rambujeu, naši dični opozicionari Vuk Jeremić, Boris Tadić, Boško Obradović, Miloš Jovanović, Dragan Đilas svojim stavovima naknadno legalizuju Miloševićevu politiku i tzv. rezultate- pobedili smo Nato i Kosovo je Srbija.

Bedno je i duboko nepravedno prema mladima voditi takvu politiku. Patriotski je danas naterati Vučića da ovo što je danas najavio, prihvatanje u iznudi, implementira što pre, da prestane da kuka nad svojom sudbinom ,,žrtve zlog Zapada’’. Ne smemo da dozvolimo da ovaj sporazum doživi sudbinu Briselskog sporazuma, koji se ne primenjuje više od deset godina. I to nije obaveza samo Vučića nego svih političkih aktera, kao i svih medija,“ , objašnjava lider GDF.

Prema njegovim rečima danas kada je Vučić smogao snage da verovatno prihvati francusko-nemački plan ne smemo da mu damo ni najmanju mogućnost da se predomisli pravdajući se opozicionim pritiskom i eventualnim bekstvom u vanredne parlamentarne izbore, koje Šešelj priziva.

„Koliko je god to teško danas objasniti u Srbiji, interes Srbije je da Kosovo postane što pre članica UN, time se nama otvaraju širom vrata EU“, poručuje Vuletić.

Milenković Kerković: Za podelu odgovornosti je prekasno,ali dolazi vreme odgovornosti

„U već mnogo puta viđenom teatralnom maniru, punom režiranog samosažaljenja, ali i spremnosti da i dalje „na svojim plećima “ nosi svu težinu „de fakto novog pregovaračkog okvira za EU integracije“, a u stvari zapadnog ultimatuma, Aleksandar Vučić je po ko zna koji put odigrao samopreuzetu ulogu Mesije, koji će iako u najtežoj borbi do sada, po ko zna koji put spasiti Srbiju“, kaže za Danas Tamara MIlenković Kerković, poslanica Dveri.

Tamara Milenković Keković (Foto: Dveri)

Za ultimatum koji mu je isporučen, kaže sagovornica Danasa, razloge ne vidi ni u svojoj katastrofalnoj politici prema KiM, ni u tome što je njegova politika dovela do povlačenja svih elemenata državnosti Srbije u južnoj pokrajini, kao ni što je sve vreme kršio Ustav Srbije preuzimajući ulogu jedinog pregovarača i gazeći sve institucije.

„Vučić je kao razlog za ovakav pritisak na Srbiju naveo neuvođenje sankcija Rusiji , i incidente koje izaziva Aljbin Kurti, a pri tome, ne želi da kaže da se Zapadu žuri sa priznanjem Kosova pre okončanja rata u Ukrajini između NATO i Rusije, kao i pre izbora u SAD. Francusko-nemački „sporazum“ kako ga eufemistički Vučić naziva, zapravo predstavlja ultimatum, i Vučić ni rečju ne pominje da je takav dokument u suprotnosti i sa domaćim i sa međunarodnim javnim pravom. Ne pominje ni da bi priznanje nasilne secesije dela de fakto okupirane teritorije bilo protivustavno“, ističe Milenković Kerković.

Ona navodi da je Vučić javnosti rekao i čime nam to njegovi zapadni prijatelji prete. Te metode pritiska su prekid procesa evropskih integracija – u kojima je Srbija već 23 godine, povlačenje stranih investitora iz Srbije – koje vlast plaća milijardama evra budžetskog novca, i mere ukidanja bezviznog režima – koje će osetiti svaki deseti građanin Srbije, koji uopšte ima pasoš.

„Kao prednost „sporazuma“ Vučić, čak navodi i da Srbija „može da glasa i protiv ulaska Kosova u Ujedinjene nacije“, a da će sada, 11 godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, on voditi borbu za formiranje Zajednice srpskih opština koju čak „Srbija po sporazumu ima pravo da finansira“.

Umesto da prizna krah politike koju je autoritarno sprovodio čitavu deceniju, i da suočen sa ultimatumom da ostavku, Aleksandar Vučić nastavlja svoj štetočinski teatar koji je Srbiju doveo do ekonomskog, socijalnog i nacionalnog sloma“, ističe poslanica Dveri.
.
Prema njenim rečima Vučić je čitavu deceniju politiku vodio sam, najavljuje prebacivanja svoje odgovornosti za taj slom na Narodnu skupštinu, na institucije, na poslaničke grupe sa kojima najavljuje razgovor i kako kaže „eventualno“ na narod (referendum).

„Neće biti moguće. Za podelu odgovornosti je prekasno. Vreme odgovornosti dolazi i to sada znaju svi građani Srbije“, zaključuje Kerković Milenković.

Rakić: Vučić je sinoć bio slika i prilika ucenjenog čoveka

„Aleksandar Vučić sinoć je bio slika i prilika ucenjenog čoveka koji se preznojavao pred kamerama. On je od dolaska na vlast 2012. godine bio pogodan za ucenjivanje zbog svoje prošlosti. Autokratska vladavina ga je učinila još pogodnijim za ucenjivanje, a stav prema ratu u Ukrajini i neuvođenje sankcija Rusiji su ga učvrstile u beznadežnoj poziciji u kojoj se nalazi danas“, kaže za Danas Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke.

Ističe da je sve u svemu bilo mučno gledati čoveka koji je još 2012. godine obećao da će rešiti problem Kosova i pristao na sve samo da bi se dokopao vlasti. Sad je došlo vreme da se ispostavi politička faktura.

Dragana Rakić (Foto: danas.rs)

„Ovo je bilo još jedno obraćanje Aleksandra Vučića bez sadržaja i potpuno gubljenje vremena za one koji su gledali to njegovo prenemaganje. Ponovo smo čuli dobro poznatu priču da su razgovori bili teški, da su pregovarači pretili da, ako se ne prihvati novi okvir Srbiji će se uvesti vize i sankcije, da Srbiji preti izolacija i povlačenje stranih investicija, a to znači da će hiljade ljudi ostati bez posla“, napominje Rakić.

Komentarišući najavu predsednika Vučića da će pozvati na konsultacije parlamentarne stranke, Rakić kaže da je on zapravo najavio da planira da podeli odgovornost za bezizlaznu situaciju sa Kosovom, i to sa Narodnom skupštinom, Vladom i građanima Srbije.

„Tokom svog jednočasovnog ispraznog monologa u kome se Vučić čas samosažaljevao, a čas žalio na pregovarače, pažljivijim gledaocima ipak nije promakla Vučićeva tvrdnja „da se mi ne pitamo ništa“ i da je sve odlučeno. Zato Demokratska stranka postavlja pitanje: šta je Aleksandar Vučić radio proteklih 10 godina, ako ga pregovarači ništa nisu pitali, nego su mu samo ispostavili “novi pregovarački okvir”“, zaključuje zamenica predsednika DS.

Dnevni list Danas