уторак, фебруар 27, 2024

Skupština NS: Vučićev kriminalni režim mora pasti

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. decembra 2021. (Beta) – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da “kriminalni režim” predsednika Srbije Aleksandra Vučića mora da padne i da će prilika za to biti izbori 3. april 2022. godine.

“Neće, međutim, za pobedu biti dovoljno da 3. aprila samo izađemo i glasamo, jer nas je više nego njih. Nemojte da sanjate da ćemo našu izbornu pobedu proslaviti uz tortu i šampanjac. Oni dobro znaju šta su radili, i vlast neće biti spremni da ispuste ni na jednom mestu, i zato će da kradu, ako treba i lopatama”, rekao je Jeremić na sednici Skupštine Narodne stranke.

Kako je saopšteno iz te stranke, Jeremić je kazao da opozicija mora da bude spremna da izbornu volju građana odbrani na ulici. “Nemojte imati dilemu, 3. aprila uveče moraćemo na ulicu da branimo našu pobedu, i nema kući dok se ta stvar ne završi. A kada se završi, tada nastupa trenutak u kojem krećemo da ispunjavamo naša obećanja”, dodao je Jeremić.

On je naveo da Narodna stranka više nije sama i da je na istom zadatku sa drugim strankama i pokretima bez obzira na ideološke razlike. Jeremić je dodao da se “zlo koje je vladalo Srbijom prethodnih deset godina više nikada ne sme ponoviti”.

“Narodna stranka zato daje reč da će u prvih 100 dana od izbora nove demokratske vlade doneti paket zakona i propisa o lustraciji, Zakon o ispitivanju porekla i oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakon o specijalnom tužiocu za visoku korupciju i politički kriminal, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o profesionalizaciji državne uprave, javnih službi, ustanova i državnih preduzeća, kao i Zakon o oduzimanju nacionalnih frekvencija emiterima koji su prekršili standarde objektivnog i istinitog izveštavanja”, rekao je Jeremić.

On je naveo da je Srbija danas “svetlosnim godinama udaljena od pozitivnih svetskih tokova”, i da je ogorčena i duboko podeljena država, koju je režim uzurpirao i urušio “sve noseće stubove na kojima počiva jedno normalno društvo”.

“Dišemo najzagadjeniji vazduh u Evropi. Srbijom vršljaju firme stavljene van zakona. Otimaju nam i uništavaju zemlju, reke i šume. ‘Beograd na vodi’, taj monstrum gde mu mesto nije, ta najveća perionica novca u Evropi, biva sve veći i veći, niče čak i na drugim lokacijama, pod drugim imenima. Srbija je postala crna rupa kontinenta, poznata po tome da se ovde pere novac, poznata po kriminalu, jevtinoj hrani i zabavi, i nažalost, određenim jevtinim ljudima”, rekao je predsednik Narodne stranke.

On je kazao da su gradjani Srbije od radikalno-kriminalne bande dobili tajne ugovore, prljave tehnologije, bogaćenje burazerske elite na očigled svih. “Dobili smo bahatost i prostakluk. Dobili smo divljačku, investitorsku gradnju, preskupe stanove i preskupe uslove življenja, dobili smo preskupe džade koje propadaju posle pola godine, dobili smo estetiku kiča i šunda, dobili smo više od 15 milijardi evra dodatnog spoljnog duga, dobili smo survavanje svih moralnih vrednosti”, dodao je Jeremić.

“Diletantska spoljna politika, udvoričko ophođenje i prema Istoku i prema Zapadu, kao i bezobzirna rasprodaja nacionalnih interesa i resursa, doveli su Srbiju u položaj da kao država postanemo predmet poruge. Nikada dalji od Evrope, u najboljem slučaju moneta za potkusurivanje, i to čak ne više samo najvećih sila”, rekao je Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Skupština Narodne stranke danas će izabrati rukovodstvo stranke. Kandidat za predsednika je Jeremić, koji je za potpredsednike predložio Miroslava Aleksića, Sinišu Kovačevića, Sandu Rašković Ivić, Borislava Novakovića, Vladimira Gajića, Marinu Lipovac Tanasković i Đorđa Stankovića.

“Dame i gospodo, svašta nam se može zameriti. Da smo tvrdi, da smo preki, ovakvi ili onakvi. Možda nemamo savršen marketing, ali bez lažne skromnosti – ovo je Real Madrid srpske politike”, ocenio je predsednik Narodne stranke.

Narodna stranka ne menja lidera

Nekoliko sati kasnije Skupština Narodne stranke izabrala ponovo je za predsednika izabrala Vuka Jeremića, koji je na njenom čelu ove političke organizacije od osnivanja, 22. oktobra 2017. godine.

Prema najavama za potpredsednike su izabrani Miroslav Aleksić, Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Borislav Novaković, dosadašnji predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić, kao i predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković i predsednik Gradskog odbora Niš Đorđe Stanković.

Za portparola i generalnog sekretara NS izabran je Stefan Jovanović.