петак, јул 19, 2024

SKUPŠTINA CRNE GORE Huter: Jesu li i vama srpski heroji Mladić, Karadžić, Krajišnik?

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 11. marta 2024. – Skupština Crne Gore  danas je počela raspravu o razriješenju predsednika parlamenta Andrije Mandića na inicijativu opozicione Demokratske partije socijalista (DSP) koja tvrdi da je lider prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore “nedostojan” da bude na čelu tog tela.

Prethodno je vladajući Pokret Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića povukao predlog da Skupština ne raspravlja o smenjivanju Mandića, čime je omogućio raspravu o tom pitanju.

Na prošlonedjeljenom zasjedanju Skupštine Crne Gore na Cetinju sprečen je fizički obračun poslanika Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čine članice nekadašnjeg Demokratskog fronta, i opozicione DPS. Sednici je prethodio protest građana revoltiranih Mandićevim postupcima i politikom.

U obrazloženju zahteva za razrešenje Mandića, DPS je između ostalog navela da je on “grubo zloupotrebio parlament za sprovođenje uskostranačke, nacionalističke i antievropske poilitike”. Ta opoziciona str anka, koja je tri decenija vladala Crnom Gorom, navela je i da Mandićevi potezi “izazivaju podele u društvu” i da “remete mukotrpno građene odnose sa susedima”.

Kao primere takvog delovanja, DPS je izdvojila nedavni prijem predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u prostorijama Skupštine Crne Gore, isticanje trobojke u kabinetu predsednika parlamenta, Mandićev odlazak na proslavu pobede koalicije Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji, kao i nedostavljanje dokaza o tome kada je stekao državljanstvo Srbije.

DPS ocenjuje da organzovanje “poluslužbene posete” Dodika i njegov prijem u službenim prostorijama Skupštine predstavlja “opasno koketiranje s politikom razbijanja Bosne i Hercegovine, pokušaj destabilizacije odnosa sa BiH i opstrukciju evropskog puta Crne Gore”.

Ta partija, na čijem čelu je Danijel Živković zamenio Mila Đukanovića, ukazuje da crnogorski propisi ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo stečeno posle juna 2006. godine i navodi da postoji sumnja da je Mandić nezakonito u posedu crnogorskog državljanstva, a time i na dužnosti predsednika Skupštine.

Putinove i Vučićeve marionete

Poslanik DPS-a Oskar Huter kazao je da ostaje pri izrečenom stavu na Cetinju za Mandića da nosi titulu “četničkog vojvode”.

Oskar Huter (Foto: ibalkan.net)

Ukoliko Vas je to uvrijedilo spreman sam da se izvinim. Takođe, rekao sam da ste vlasnik dvojnog državljanstva. Ukoliko nijeste i tu sam spreman da navode ispravim. Rekao sam i da ste prvoosuđeni za “državni udar”. Da li  je to netačno? Danas nam se iz Dalaj Lamskog priča o tenzijama na Cetinju tokom prvog redovnog zasijedanja. Đe bijaste da progovorite o nezapamćenoj opsadi koju Cetinje ne pamti? Đe bijaste svih ovih mjeseci na rafale šovinističkog i govora mržnje koji su govorili iz vaših klupa. Je li Vam to projekat Mržnja sad 1, Mržnja sad 2, ili Mržnja sad 3 – upitao je Huter.

On ističe da nije Andrija Mandić sam izabran za predsjednika Skupštine.

– Jesu li i Vama srpski heroji Mladić, Karadžić, Krajišnik? Za mene je srpski heroj Srđan Aleksić – poručio je Huter poslanicima PES-a. Prema njegovim riječima, Putinove i Vučićeve marionete u Crnoj Gori nastavljaju raditi ono za šta su unajmljeni. Da institucionalno se uništi Crna Gora kako bi se pokazalo da ne može biti funkcionalna država i da joj treba stariji brat iz Beograda kojeg kontroliše Moskva – naglasio je Huter.

Izvor Pobjeda