среда, мај 29, 2024

Berbok kritikovala papinu izjavu da Ukrajina treba da podigne belu zastavu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/BERLIN, 11. marta 2024. (Beta) – Minstarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok kritikovala je izjavu poglavara Rimokatoličke crkve papa Franje da Ukrajina treba da smogne snage da podigne belu zastavu i pregovara o miru sa Rusijom.

Berbok je za javni servis ARD izjavila da ne razume papine komentare i da bi oni koji traže da Ukrajina pristupi mirovnim pregovorima prvo trebalo da posete tu državu i iz prve ruke vide šta se tamo događa, piše Dojče vele. “Savezna vlada u Berlinu svakog dana radi na tome da okonča tu strašnu dramu, a mi svakog dana vidimo da se događaju još gore stvari”, kazala je ona.

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja izjavio je u intervjuu objavljenom u subotu, da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrost, podigne belu zastavu i pregovara o prekidu rata s Rusijom. Papa je u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, snimljenom u februaru, koji će biti u celosti emitovan 20. marta, rekao da strana koja gubi u sukobu mora da smogne hrabrosti da to prizna i pristane na pregovore.

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je danas da papa Franja u intervjuu nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na “hrabrost pregovora”.

Potpredsednica Bundestaga Katrin Gering-Ekart odbacila je Papin predlog rekavši da “niko više ne želi mir od Ukrajine”. “Vladimir Putin može u svakom trenutku zaustaviti rat i patnju – a ne Ukrajina. Onaj ko od Ukrajine zahteva da se jednostavno preda, taj agresoru daje ono što je on uzeo kršeći međunarodno pravo, i tako prihvata gašenje Ukrajine”, dodala je ona.

Zvanični Kijev je saopštio juče da se nikada neće predati pred Rusijom, reagujući tako na izjavu pape Franje. “Naša zastava je žuto plava. To je zastava za koju živimo, za koju ćemo umreti i za koju ćemo trijumfovati. Nikad nećemo podići druge zastave”, rekao je danas šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba u poruci na mreži X.