понедељак, фебруар 26, 2024

Kreni-promeni: Više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. aprila 2022. (Beta) – Inicijativa Kreni Promeni saopštila je danas da je, prema prvim procenama, više od 32.000 gradjana potpisalo narodnu inicijativu kojom traže trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, navodeći da su potpisi skupljeni za 20 dana.

“Nacrt izmena zakona o rudarstvu izradio je stručni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a ovim Zakonom se uvodi trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije”, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da su inicijatori te narodne inicijative, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni Promeni “ušli u istoriju” kao predlagači prvog zakona koristeći institut narodne inicijative po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, a dodali su i da su potpisi prikupljeni za 20 dana iako je zakonski predvidjen rok od 90 dana.

Očekuju da u novom sazivu Skupštine taj Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu bude usvojen i time bude stavljena tačka na dolazak Rio Tinta ili bilo koje druge rudarske kompanije u Srbiju.