субота, јул 13, 2024

U Zemunu održan skup solidarnosti sa palestinskim narodom

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 11. novembra 2023. (Beta) – Na Zemunskom keju danas je održan skup solidarnosti sa palestinskim narodom pod nazivom “Dan sećanja na Jasera Arafata – Srbija uz narod Palestine” na 19. godišnjicu od smrti dugogodišnjeg lidera palestinskog naroda.

Otkriven je veliki mural sa likom Arafata, za kojeg je rečeno da je bio veliki prijatelj srpskog naroda i da zauvek ostaje simbol borbe za slobodu.

Mural posvećen Jaseru Arafatu (Foto: Marko Dragoslavić/FoNet)

Nekoliko desetina okupljenih na poziv Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), uz prisustvo pripadnika palestinske dijaspore, nosili su transparente “Dole okupacija”, “Kosovo je Srbija”, “Palestina je država”, “Stop blokadi” i “Protiv Amerike kao glavne imperijalističke sile”.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Al Namoura rekao je da Palestina traži da se hitno zaustavi agresija nad palestinskim narodom i ubrza pružanje humanitarne pomoći, uključujući medicinsku pomoć, hranu, vodu, struju i gorivo.

“U ovim teškim i katastrofalnim okolnostima nema reči kojima bi se opisao genocidni rat i uništenje kojim je naš palestinski narod u Gazi podvrgnut rukama izraelske mašine za ubijanje bez obzira na pravila međunarodnog prava”, kazao je ambasador.

On je zahvalio na podršci palestinskom narodu u njegovoj “legitimnoj borbi za dobijanje svojih legitimnih prava”.

Prvi sekretar SKOJ-a Miloš Karavezić ocenio je da Srbija treba da prekine diplomatske odnose sa Izraelom i da se mora naći mirno rešenje da Palestinci dobiju svoju državu.
On je rekao i da sve što radi Izrael “nije rat protiv terorista, već protiv palestinskog naroda”.