четвртак, јул 25, 2024

Filip Jovanović: Zapad nije bauk

Slične objave

Podeli

Listu “Srbija na zapadu – Da se struka pita” danas je podržao mladi (21) student Fakulteta za medije i komunikacije, Filip Jovanović.

“Jako je bitno da na srbijanskoj političkoj sceni postoji opcija koja će otvoreno, bez uvijanja govoriti o, u Srbiji nepopularnim i pipavim, političkim temama koje su, u stvari, suština problema u Srbiji”, kaže Jovanović.

On je mišljenja da u tu srž spadaju “konačno priznanje Kosova (idealno, bez Zajednice srpskih opština/ZSO/ jer bi to bila nova Republika Srpska), uvođenje sankcija Rusiji, politička i vojna pomoć Ukrajini, ulazak Srbije u NATO, ispunjavanje poglavlja o pridruživanju Evropskoj Uniji, deklerikalizacija i sekularizacija institucija i društva, suočavanje sa prošlošću i odgovornošću, izmena Dejtonskog sporazuma kako bi BiH, kojoj bih, po ugledu na Kosovo (bez Metohije) promenio ime.

Podrška listi Srbija na zapadu – Da se struka pita (Foto: portalforum.rs)

Jovanović se zalaže za Bosna kao građansku državu po uzoru na Kosovo recimo koja bi ušla u eurozonu i šengen…

Ti koraci, ubeđen je, vode ka normalnom i dostojanstvenom životu sa dosta mogućnosti za sve građane Srbije. Otvaranje tih tema i njihovo približavanje javnosti dovelo bi do destigmatizacije Zapada u srbijanskom društvu i time doprinelo većoj podršci evroatlantskih integracija javnog mnjenja u Srbiji.

“Na stigmatizaciji Zapada su već 20 i više godina unazad kroz jeftinu (pokazalo se veoma efikasnu) propagandu radile ruske službe, sa ciljem sabotiranja evroatlantskih integracija zapadnog Balkana. Nisam isključiv po pitanju stranaka i koalicija, ispravno je podržati sve prozapadne stranke koje bi doprinele pomeranju društva u željenom smeru. Mislim da su to su Zelenolevi front, PSG, Zajedno…”

Bitno je da Srbija konačno izađe iz štetne politike četiri stuba koja održava klijentelističko-koruptivno-divlji kapitalizam u Srbiji, a to pogoduje samo kiminalcima na vlasti, a ide na štetu nama običnim građanima koji smo zbog toga siromašni i živimo teško.

D. B.