недеља, мај 19, 2024

Severna Makedonija podržava Kosovo u procesu pridruživanja SE, EU, iNATO

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA/SKOPLJE, 15. aprila 2024. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da Kosovo računa na podršku Severne Makedonije u procesu pridruživanja Savetu Evrope, NATO i EU.

Posle satanka sa premijerom Severne Makedonije Taljatom Džaferijem, na marginama druge sesije Foruma za žene, mir i bezbednost, Osmani je rekla da joj  je Džaferi preneo da je “podrška Severne Makedonije potpuna”, saopšteno je iz njenog kabienta.

Vlada u Skoplju saopštila je da je Džaferi danas u Prištini potvrdio da Severna Makedonija podržava evroatlantske aspiracije Kosova i njegovo učešće u stalnim forumima i regionalnim incijativama.

“Džaferi je potvrdio stav da Severna Makedonija, u duhu dobrosusedstva, pruža podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova, kao i podršku aktivnom priključivanju Kosova u stalnim forumima i regionalnim inicijativama”, navodi se u saopštenju posle sastanka sa predsednicom Kosova.

Kako se navodi “sagovornici su na tom sastanku razmenili mišljenja o punoj integraciji svih zemalja regiona zapadnog Balkana u Evropsku uniju, ističući da to znači sigurnost, stabilnost i ukupan napredak za sve građane”.

Dodaje se da je Džaferi istakao da je Severna Makedonija, kao zemlja članica NATO i zemlja kandidat za članstvo u EU, spremna da stečeno znanje i iskustvo stavi na raspolaganje Kosovu.