уторак, март 5, 2024

Šešelj: Cetinjanke su se kr…le sa italijanskim vojnicima

Slične objave

Podeli

PODGORICA, 5. januara 2022. (Beta) – Deo javnosti u Crnoj Gori zatražio je od Agencije za elektronske medije (AEM) da reaguje na uvredljive poruke koje je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj uputio na račun građana Cetinja i crnogorske nacije preko televizije Hepi (Happy).

Uz ocenu da je reč o govoru mržnje, mizoginiji i “šovinističkom ispadu”, deo crnogorske javnosti predlaže bojkot te srpske televizije za koju se tvrdi da “u kontinuitetu promoviše netrpeljivost i podstiče mržnju i diskriminaciju” prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti”. Najavljeno je i podnošenje tužbe protiv Šešelja i televizije Hepi.

Savet AEM je ranije najavio da će odluku o privremenom ukidanju pojedinih televizija iz Srbije, za koje je utvrđeno da su emitovale govor mržnje usmeren protiv Crne Gore, doneti kada ustanovi da li su ti emiteri u poslednje vreme nastavili sa prikazivanjem spornog sadržaja suprotno međunarodnim propisima.

U jutarnjem programu televizije Hepi, koja postoji u kablovskoj ponudi u Crnoj Gori, Šešelj je Cetinjane nazvao saradnicima okupatora.

“Veliki broj Cetinjana napravila je italijanska okupaciona sila za vreme Drugog svjetskog rata. Bilo je poprilično Cetinjanki koje su se k****le sa italijanskim vojnicima, a i decu odgajale posle, nisam čuo da je neka ubijala”, rekao je Šešelj.

Na te mizogine uvrede nadovezao se voditelj Milomir Marić, koji je kazao da su “to onda italijanska deca”, da bi Šešelj dodao da su “pola italijanska, pola srpska deca”.

Član Saveta AEM Milan Radović zatražio je zakazivanje sednice tog tela i predložio da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) Srbije reaguje zbog “iznetog govora mržnje” prema gradjankama i gradjanima Cetinja.

“Govoru mržnje nema mesta na našem medijskom nebu i mediji moraju da poštuju standarde”, naveo je Radović na Tviteru.

Cetinjski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore podneće tužbu protiv Šešelja i televizije Hepi zbog uvreda na račun Cetinja i građana, rekao je njen potpredsednik Nikola Đurašković.

“Mizogine i besprizorne uvrede glasnogovornika poraženih velikosrpskih politika i kancelarijskog vojskovodje sa televizije, koju je davno trebalo zabraniti, samo su nastavak odnosa otpadnika srpskog hegemonizma prema Crnoj Gori”, naveo je Djurašković.

Vladajući Građanski pokret URA Dritana Abazovića pozvao je AEM na reakciju i da u skladu sa zakonom preispita sporne sadržaje televizije Hepi i da izrekne sankcije.

URA navodi da je u pitanju medij koji “preko opskurnih i marginalizovanih političkih ličnosti kontinuirano širi jezik mržnje i netrpeljivosti”. “Takav diskurs u Crnoj Gori nikada neće biti društveno prihvaćen”, naveo je Građanski pokret URA.

Poslanica Pokreta za promene (PzP) i potpredsednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak pozvala je građane na bojkot televizije Hepi.

Generalni sekretar opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović upitao je “da li će vlast konačno preduzeti nešto povodom fašizma koji konstantno dopire od rijaliti-nacionaliste u Crnu Goru, a putem njemu servilnih televizija”.
On je naveo da očekuje od vlasti da hitno zabrani programske sadržaje koji promovišu šovinizam i mržnju.

Sociolog Ratko Božović izjavio je za portal Analitika da su uvrede na račun Cetinjanki koje je izneo Šešelj “paradigma odnosa srpskih desničara prema ljudima iz Crne Gore i samoj Crnoj Gori”.

Vođu srpskih radikala Božović je opisao kao “junaka na rečima”. “Ne očekujemo valjda lepe reči i neki smisao od Šešelja? Nije to govor o Cetinjankama, to je govor o onima koji pričaju tu ispraznu priču”, kazao je Božović i naveo da Šešeljeva izjava nije incident, već stanje srpskog društva koje je opisao kao “besramno opstajanje antilogike i antiljudskog ponašanja, gde imamo ne moral, nego stanje izvan morala”.