среда, фебруар 28, 2024

Selaković i Bajramov zatvorili skup posvećen osnivanju Pokreta nesvrstanih zemalja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. oktobar 2021. – Na kraju dvodnevne plenarne sesije sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije PNZ, srpski ministar inostranih poslova Nikola Selaković je zahvalio svim učesnicima, navodeći da Beograd, kao mesto rađanja Pokreta, treba da smatraju svojim domom. “Učinili ste nas ponosnim tokom ova dva dana, rekao je Selaković.

On je rekao da je osećao dobru volju, poziv na akciju, jer su mu mnogi ulesnici iz afričkih zemalja rekli da ne mora da brine zbog lošeg vremena, jer je u Africi i na Bliskom istoku dobar znak kad nešto počinje uz kišu. To znači da dolaze obećavajuća vremena, kazao je Selaković i zemljama učesnicama i njihovim liderima i predstavnicima poželeo da budu uspešni i da se svi dobro razumemo.

“Mirna koegzistenicja je ono što je povezalo osnivače našeg Pokreta, Nehrua, Nasera, Sukarna, Nkrumaha i našeg predsednika Tita. Hvala što ste doprineli nečemu što pokazuje da je ovo, u stvari, jači deo sveta. Mi smo nacije koje su slobodoljubive, mi poštujemo vrednosti definisane u Povelji UN”, dodao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džehun Bajramov pročitao je rezime izlaganja dvodnevnog skupa, za koji je rekao da nije dokument oko kojeg su se učesnici sporazumeli ili dogovorili. Bajramov je naveo da su se učesnici prisetili plemenitih ciljeva očeva osnivača Pokreta, koji podrazumevaju obezbeđenje mirne koegzistenicje svih nacija, bez svrstavanja u bilo koji blok.

Delegacije su izrazile privrženost principima iz Bandunga i Beogradske deklaracije iz 1961. godine i zadovoljstvo što se oni poštuju u kontekstu novih izazova po svetski mir i razvoj”, kazao je Bajramov i naveo da je bilo reči o sve većim tenzijama i krizama u svetu, nepoštovanju međunarodnog prava, diskriminaciji, ksenofobiji, pandemiji korona virusa i njenim negativnim posledicama, klimatskim promenama i drugim pitanjima od globbalnog značaja.

“Učesnici su istakli značaj duha multilateralizma i saradnje kao načina za rešavanje globalnih problema i nezadovoljstvo zbog nefer raspodele vakcina među zemljama i pozvali na uklanjanje prepreka koje ograničavaju izvoz vakcina”, rekao je Bajramov i dodao da su zemlje učesnice ponovo izrazile podršku neotuđivom pravu Palestinaca na slobodu, nezavisnost i suverenitet palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

D. B.