четвртак, јун 13, 2024

Džaferović: Dodik ne predstavlja RS, ali je sramoti

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 12. oktobra 2021. – Šefik DSžaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) koji sa predsedavajućim Željkom Komšićem boravi u Malmeu, kritikovao je Milorada Dodika zbog učešća na Samitu nesvrstanih zemalja u Beogradu.

“Milorad Dodik nije mogao da predstavlja Republiku Srpsku, jer entitet niti je subjekt međunarodnog prava niti je pozvan na samit. Poziv je upućen samo državi”, rekao je Džaferović.

On je u izjavi za Fenu iz Malmea rekao da sam Dodik ne može da predstavlja BiH, jer, kako kaže nije predsedavajući Predsjedništva i njegova retorika, tvrdi, izlazi iz okvira Ustava, zakona i Strategije vanjske politike. “Dodik, dakle, ne predstavlja RS, ali je sramoti, jednako kao što sramoti i srpski narod, gdje god se pojavi. Način njegovog obraćanja nije primjeren državničkim skupovima. To je nešto što je uvijek osjetno kada se on pojavi”, kazao je Džaferović.

Na Dodikove optužbe da je BiH međunarodni protektorat, Džaferović kaže da je navodni suverenizam srpskog člana Predsjedništva – lažan i da, kako je naveo, predstavlja samo pokušaj da se izađe iz sistema međunarodno utvrđenih pravila.

“Bosna i Hercegovina nije nikakav protektorat. Međunarodna supervizija s mnogo većim ovlašćenjima postojala je u Njemačkoj, Austriji i Japanu, nakon Drugog svjetskog rata. I ne samo da im nije smetala, već su se, zahvaljujući između ostalog i njoj, te države razvile u ono što su danas – rekao je Džaferović.

Kazao je da države koje je Dodik odredio negativno u Beogradu predstavljaju prijatelje i partnere BiH. Rekao je i da Dodik neće promijeniti mišljenje prijateljskih država BiH u Pokretu nesvrstanih, posebno kada su u pitanju zemlje tzv. islamskog svijeta.

“Dobro smo se potrudili da ih obavijestimo o njegovim gledištima o islamu i muslimanima. Na kraju, vjerujte, na međunarodnim skupovima niko neće ozbiljno shvatiti nekoga ko vrijeđa svoju državu”, naveo je Džaferović komentarišući govor Dodika na Samitu nesvrstanih u Beogradu, prenosi Radio Sarajevo.

M. M.