уторак, јул 16, 2024

Selaković: Članstvo u EU apsolutni prioritet

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 6. septembra 2021. (Beta) – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žofreom kome je preneo da je članstvo u EU apsolutni spoljno-politički prioritet i strateško opredeljenje Srbije,  kao i da ona ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu.

Kako se saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je podvukao da je Srbija otvorena za nastavak pune saradnje sa EU, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa. Takođe je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena regionalnoj saradnji, očuvanju stabilnosti i bezbednosti i diplomatskom rešavanju otvorenih pitanja.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je istakao da su dijalog i kompromis ključni za postizanje održivog dogovora, ali dodao da Priština uporno ne ispunjava svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i ne omogućuje osnivanje Zajednice srpskih opština. Selaković je ukazao da je neophodno da Priština pristupi primeni svih postignutih dogovora i poručio da Srbija očekuje od EU da kao garant Briselskog sporazuma, čvrsto insistira na tome.

EU je već duže od dve decenije najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, rekao je ministar, i dodao da je pomoć koju Srbija dobija od EU ključna za njen reformski proces.

U razgovoru sa novim šefom Delegacije EU u Srbiji, Selaković je rekao i da je Srbija, u uslovima pandemije, odgovornom politikom ostvarila ekonomsku i finansijsku stabilnost, kao i da statistički parametri pokazuju da je pandemija ostavila manje ekonomske posledice na Srbiju u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja, dodaje se u saopštenju.

Prethodni tekst
Sledeći tekst