недеља, јул 21, 2024

SARAJEVSKO OSLOBOĐENJE O IMOVINI REGIONALNIH POLITIČARA: Kuće, stanovi, pare, imanja…

Slične objave

Podeli

SARAJEVO, 2. januara 2023. – U trenucima kada predsjednik RS-a Milorad Dodik ponovno najavljuje odcjepljenje Republike Srpske od ostatka Bosne i Hercegovine postavlja se cijeli niz pitanja, a među ostalim povlači se i pitanje početka kraja dugogodišnje Dodikove političke karijere obilježene brojnim kontroverzama koje uz ostalo uključuju i pitanje njegove imovine.

Napisi iz medija daju naslutiti da je Dodik jedan od najimućnijih političara u toj zemlji, a oni koji ga poznaju reći će kako predsjednik RS-a obožava luksuzni stil života. Dodik je zaljubljenik u raskoš što je vidljivo i iz toga da s porodicom živi na luksuznom imanju u rodnim Laktašima.

DODIKOVA DJECA

Kada boravi u Beogradu tada odsjeda u svojoj vili na Dedinju od 400 metara kvadratnih koju je po svemu sudeći kupio gotovinom. Baš se o tih skoro milion eura uveliko govorilo pa se tvrdilo uz ostalo i da je Dodik naknadno tu transakciju pokrio sumnjivim kreditom.

Kada je Hrvatska po srijedi Dodik rado ljetuje na Brionima, ali za njegova putovanja ionako ne predstavljaju problem jer na njih uglavnom odlazi manjim avionom Cessnom. Na neke destinacije odlazi i službenim helikopterom, a službeno posao obavlja iz svojeg raskošnog ureda u centru Banja Luke.

Nije tu kraj Dodikovoj ljubavi prema raskoši pa je tako vlasnik imanja i u okolici Prijedora gdje se nalazi umjetno jezero s ribnjakom. No, pored Dodika dobro je situirana i cijela njegova porodica – sin Igor, kćerka Gorica pa u konačnici i njegov brat. Govorilo se nedavno da Dodik imanje posjeduje čak i na Kipru, a osim toga svojevremeno se Dodikovog sina Igora povezivalo i sa vlasništvom regionalne Une TV, piše Dnevno.hr.

Baš poput oca Milorada i mladi Dodik nerijetko puni medijske stupce i to uglavnom zbog raskošnog stila života i pozamašnog popisa imovine. Primjera radi samo jedna njegova firma Fruit Eco koja se bavi uzgojem voća godišnje uprihodi skoro dva miliona maraka, međutim, to je tek jedna od profitabilnih firmi koje se povezuju s Dodikom mlađim.

Solidno živi i Dodikova jedinica Gorica koja u medijima često gorljivo brani oca. Teško je međutim svu tu Dodikovu imovinu dokazati jer iz njegove imovinske kartice dalo bi se naslutiti kako on živi relativno skromno.

Ondje je naime navedeno da Dodik u BiH posjeduje stan vrijedan 80.000 maraka i dvije kuće – prva kuća koja se nalazi u BiH procjenjivana je na 300 hiljada maraka, a druga kuća u Srbiji na 1,7 miliona KM. Uz to službeno posjeduje i auto nepoznate marke koji je procijenjen na 10.000 maraka te dva računa u Novoj banci na kojima je oko 600.000 maraka. Njegova supruga vlasnica je zemljišta vrijednog oko 89.000 KM te poslovnog prostora procijenjenog na oko sto hiljada maraka.

Koliko je bogatstvo Milorada Dodika, tema je kojom su se nedavno bavili i na Mostu Radija Slobodne Evrope pa se i tada govorilo kako niti jedna institucija u BiH nije provjerila je li autentičan spisak od 65 firmi u RS-u koje navodno kontroliše Dodik, a koje su objavili neki mediji. Na ovom svojevrsnom panelu spominjala se i tvrdnja da je Dodik 90-te imao najveće privatno preduzeće u regiji kao i da postoji mogućnost da je paralelno s vršenjem najodgovornijih političkih funkcija u RS-u i BiH razvijao svoj biznis pri čemu se opet spominjalo i sina Igora čije firme nerijetko dobivaju unosne poslove na tenderima u RS-u.

– Postoje priče o njegovom velikom bogatstvu, ali nitko nema čvrst dokaz koji bi ga povezao sa nekim značajnijim vlasništvom bilo da je riječ o računima u banci, akcijama ili velikim nekretninama, kazao je davno banjalučki novinar Siniša Vukelić za RSE pri čemu je Dodika nazvao najmoćnijim političarem koji i izvan Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine kontroliše političke procese. I aktivistica Ivana Korajlić tvrdila je kako nije moguće dobiti uvid u Dodikovu potencijalnu imovinu u inozemstvu.

– Postojale su špekulacije u javnosti o njegovoj imovini u različitim evropskim i vanevropskim zemljama, međutim nema saradnje s organima u tim državama da bi se vršila bilo kakva provjera. Da ne govorimo o off shore računima. Kad netko ima toliku moć lako može sakriti sve ono što ne želi da se sazna, izjavljivala je Korajlić.

PREDSJEDNICI

Kada se govori o službenim podacima za sve političare s ovih prostora tada treba reći kako službeno srpski predsjednik Aleksandar Vučić mjesečno zarađuje 1.715 eura, što je ujedno i najniža predsjednička plaća u regiji. Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar mjesečno zarađuje oko 3.700 eura.

No s druge strane predsjedavajući Predsjedništva BIH Željko Komšić mjesečno zarađuje oko 3.136 eura. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović mjesečno zarađuje 3.390 eura, a njen kolega Denis Bećirović 3.315 eura na mjesec.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović mjesečno zarađuje 1.932 eura, a hrvatski predsjednik Zoran Milanović prema podacima iz imovinske kartice mjesečno zarađuje 3.555 eura neto. Srpska premijerka Ana Brnabić mjesečno zarađuje 1.240 eura, njen slovenski kolega Robert Golob mjesečno uprihodi preko 3.800 eura, a predsjedavajuća Vijeća Ministara BiH Borjana Krišto 3.356 eura.

Crnogorski premijer Milojko Spajić mjesečno zarađuje 1.891 euro, a hrvatski premijer Andrej Plenković 3.195 eura. Kada je o popisu imovine riječ i tu srpski političari spadaju u skupinu skromnih pa tako Vučić službeno posjeduje samo garsonjeru od 30 kvadrata. Međutim podaci iz Krikove baze otkrivaju kako Vučićeva proodica posjeduje niz nekretnina u Beogradu, ali i zemljište u Bečeju, Sremskoj Mitrovici i Bugojnu u Bosni i Hercegovini.  Prema Kriku odmah pored skromne beogradske garsonijere od 30 metara kvadratnih nalazi se i stan od stotinjak kvadrata u vlasništvu predsjednikove supruge Tamare.

Ona je stan kupila još 2013. godine te za njega izdvojila 135 hiljada eura i to od Slobodana Kvrgića vlasnika firme WinWin za kojeg opozicija tvrdi da je blizak srbijanskom predsjedniku čija porodica u Beogradu navodno posjeduje još tri stana. U Jajincima se nalazi kuća porodice Vučić od 209 kvadrata, a njegovi roditelji vlasnici su gotovo pet hektara zemljišta u Vojvodini.

Za razliku od Vučićevog imovinski karton srpske premijerke nešto je transparentniji pa ona u srpskoj metropoli posjeduje stan s potkrovljem od 327 metara kvadratnih. Nasljednica je četverosobne kuće od 167 kvadrata kao i kuće od 30 metara kvadratnih. Posjeduje zemljište i na Krku te niz dionica u srpskim fimama. Stan nepoznate vrijednosti u Sarajevu pak posjeduje Željko Komšić koji je kreditno zadužen do grla. Supruga Sabina vlasnica je apartmana na Vlašiću od 50 hiljada maraka, a otac Marko u Sarajevu posjeduje stan od 120.000 KM. Supruga je također suvlasnica zemljišta od 30.000 maraka, a Komšić vozi Audija vrijednog 20.000 maraka.

Prema dostupnim podacima Cvijanović živi u kući vrijednoj skoro pola miliona maraka u Banja Luci čije vlasništvo dijeli sa suprugom Aleksandrom suvlasnikom niza nekretnina i zemljišta u Prnjavoru. Suprug Aleksandar i sin Stefan vlasnici su firme Prim d.o.o. specijalizirane za trgovinu na veliko hemijskim proizvodima, a Stefan vlasnik je firme za poslovno savjetovanje Beta Inovatic te firme specijalizirane za računarsko programiranje Photon Icp. Drugi sin Filip vlasnik je tvrtke Pilon za gradnju zgrada.

Suprug Cvijanović vlasnik je Citroena C5 vrijednog oko 16 hiljada maraka, dok ona vozi Golf 5 procijenjenu na 10.000 maraka, no posjeduje i Audi Q3 procijenjen na 70.000 maraka. Tu je i lična ušteđevina od 70 hiljada maraka i dodatnih 140 maraka dok njen suprug posjeduje štednju od 70.000 i 35.000 maraka.

Stan vrijedan 124.000 maraka u Tuzli posjeduju Bećirović i supruga. Vozi se u Passatu vrijednom oko 24 hiljade maraka.

SLOVENIJA I CRNA GORA

U Livnu kuću vrijednu 400 hiljada maraka posjeduju Borjana Krišto i njen suprug. Krišto također ima 75 hiljada maraka štednje, dok suprug Branko ima dvije ušteđevine jednu od 50 hiljada maraka i drugu od 50 hiljada eura.

S obzirom na postojanje imovinskih kartica situacija s hrvatskim političarima je vjerovali ili ne nešto transparentnija pa tako Milanović u Zagrebu posjeduje stan od 127 kvadrata kupljen na kredit i procijenjen na 252.836 eura. U Zagrebu je također nasljednik i suvlasnik stana od 77 kvadratnih metara procijenjenog na 159.267 eura. Uz par naslijeđenih oranica posjeduje i udio u vikencidi u Solinama, a svojih 16 posto procijenio je na 13.272 eura. Pored toga Milanović posjeduje i ušteđevinu od 132.722 eura.

Plenković u Zagrebu posjeduje svoj već poznati stan od 191 kvadrata vrijedan 246.406 eura te trećinu kuće s okućnicom u Makošama od 759 kvadratnih metara vrijednu oko 66.361 euro koja je dio nasljedstva baš kao i dio stana s vrtom u Starom Gradu na Hvaru. Plenković vozi Passata iz 2011. vrijednog oko 10 hiljada eura, a ima i štednju od 250 hiljada eura te uz to navodi i supruginu ušteđevinu od 7.224 eura i dodatnih 11.548 eura.

Slovenska predsjednica Pirc Musar posjeduje 75 posto udjela u porodičnoj kući u Radomljaku čija je vrijednost oko 110.000 eura kao i udjele u nekoliko kompanija. Pored toga ima ušteđevinu od 275 hiljada eura te vozi Kawasakija vrijednog oko 10 hiljada eura. Njen kolega Golob za sada nije objavio svoju imovinsku karticu.

Crnogorski predsjednik Milatović posjeduje stan od 45 kvadrata, a on i supruga imaju i zajedničku nekretninu od 68 kvadratnih metara, pored toga gradi i kuću od stotinjak kvadrata, a uz sve to na računu ima oko 24.000 eura ušteđevine. Njegov kolega, premijer Spajić nekretnina prema službenim podacima nema, ali zato vozi Mercedesa iz 2020. te ima ušteđevine od 25.300 i oko 30 hiljada eura.

(Izvor: Oslobođenje)