четвртак, јун 20, 2024

Ruski ambasador u BiH: Dodika optužuje “privatna persona”, Kristijan Šmit

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 2. januara 2024. (Beta) – Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Republika Srpska ima potpuno pravo da se ponaša kao da visoki predstavnik u BiH trenutno ne postoji.

On je ocenio i da je apsurdan razlog sudskog procesa protiv predsednika RS Milorada Dodika. “Dodika optužuju zbog nepoštovanja odluka koje je nametnula privatna persona (Kristijan Šmit) koja nije visoki predstavnik i kao takva ovde nema odgovarajućih kompetencija”, naveo je Kalabuhov u intervjuu za novinsku agenciju Srna.

Dodao je da Dodik predstavlja “izbornu volju većine građana i njegovo suđenje po pitanju suprotstavljanja spoljnom diktatu je bukvalno kršenje Ustava Republike Srpske”.

Na pitanje postoji li mehanizam kojim bi bila osporena funkcija Kristijana Šmita, čije imenovanje nije potvrdio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ruski ambasador je rekao da, za sada, sa pravne tačke gledišta, visoki predstavnik u BiH ne postoji i njegova funkcija je prazna.

“Uzimajući u obzir da su se sve kritične situacije temeljno razmatrale preko zvaničnih izveštaja u Savetu bezbednosti UN, uključujući izveštaje samog visokog predstavnika, mislim da je Savet bezbednosti jedinstvena institucija koja može dati odgovor na novonastalu situaciju”, naveo je Kalabuhov. Prema njegovim rečima, problem je što “predstavnici kolektivnog Zapada bezočno guraju svoje interese u ovom telu, ignorišući pravne norme”.

“Sa naše tačke gledišta procedure imenovanja visokog predstavnika bile su prekršene više puta. Prvo, kandidatura Kristijana Šmita nije bila usaglašena konsenzusom u Upravnom odboru Saveta za sprovođenje mira (PIK), kao što je bilo 25 godina, niti je bila prihvaćena od sva tri konstitutivna naroda BiH”, ocenio je on.

Još je naveo da je generalno Kancelarija visokog predstavnika (OHR) postala anahronizam.

“Stoga, OHR, kao alat spoljnog protektorata, mora da bude zatvoren”, smatra ruski ambasador.