среда, фебруар 28, 2024

Zrenjanin: Umesto radijatora – berači višanja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. avgusta 2021. (Beta) – Suvlasnik kompanije “Matijević” Zoran Matijević rekao je danas da će se firma “Radijator” u Zrenjaninu koju je ta komanija kupila u stečaju baviti proizvodnjom traktorskih prikolica i kombajna za branje višanja umesto proizvodnjom radijatora.

On je rekao da su to projekti u razvoju jer prikolice već proizvodi njihova firma “Agrovojvodina” koja sklapa i traktore, a proizvedeno je i nekoliko kombajna, odnosno berača višanja. “Nećemo nastaviti proizvodnju odlivki za radijatore jer je proizvodnja davno ugašena, već ćemo proizvoditi berače višanja zato što imamo 600 hektara pod tim voćem”, rekao je Matijević.

Firma Mat Real Estate koja posluje u okviru kompanije “Matijević” kupila je u stečaju nekad uspešnu firmu “Radijator” u Zrenjaninu za 414 miliona dinara koja ima halu na 30.000 kvadrata i 22 hektara zemlje u industrijskoj zoni i građevinskom reonu.
“Radijator” je proizvodio kotlove za centralno grejanje i radijatore, ali je 2017. godine otišao u stečaj, a oko 400 radnika je ostalo bez posla.

Na pitanje da li se isplati uzgoj višanja kada proizvodjači nekoliko poslednjih godina tvrde da im otkupna cena ne pokriva troškove, Matijević je rekao da je reč o proizvođačima koji beru to voće ručno što je skupo, a da mašinska berba značajno smanjuje troškove proizvodnje.

Stečajni upravnik “Radijatora” Aleksandar Lakić rekao je za Betu da još nije formirana celokupna stečajna masa jer se utvrđuje status još neke imovine, ali da procenjuje da će iz nje moći da se namiri 80-90 odsto potraživanja radnika.

Lakić je rekao da je “Radijator” prodat kao pravno lice iz trećeg pokušaja za 20 odsto procenjene vrednosti, a da se na javni poziv javila jedino kompanija Mat Real Estate i da nema nikakvih obaveza u pogledu nastavka proizvodnje.