уторак, фебруар 27, 2024

Rusija nezadovoljna dijalogom Prištine i Beograda

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. decembra 2021. (Beta) – Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je rešenje pitanja Kosova moguće samo kroz dijalog Beograda i Prištine, ali da Rusija nije zadovoljna njegovim razvojem.

“Što se tiče Kosova, Rusija u svojstvu stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pruža Srbiji pomoć i sprečava legalizaciju i pokušaje da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija”, rekao je ruski ambasador tokom predavanja na temu “Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu”.

Harčenko je dodao da je Rusija zabrinuta zbog situacije na Kosovu, te da međunarodno prisustvo na Kosovu mora da bude aktivnije. “Mogućnost rešenja pitanja Kosova postoji samo u okviru dijaloga, zbog toga je Rusija podržala dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Mi smo pružili pomoć da taj dijalog dobije podršku UN”.

Istakao je da Rusija od EU stalno traži da izvrši više pritiska na Prištinu i da ispune obaveze iz ugovora koji su potpisani, pre svega da oformi Zajednicu srpskih opština. “Ono što je potpisano neophodno je da se implementira. Ako ne, neće biti poverenja ni u Prištinu ni u Evropsku uniju koja posreduje u dijalogu”, dodao je Harčenko i naglasio da svako ko situaciju sagledava realno, zna da je priznanje Kosova od strane Srbije nemoguće.