среда, мај 29, 2024

Rot: Srbija na čelu sa Vučićem nema šanse da postane deo EU

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. marta 2024. (Beta) – Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot izjavio je danas da Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nema šanse da postane članica Evropske unije.

Rot je na društvenoj mreži Iks (X) objavio deo Vučićevog govora na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Dana sećanja na dešavanja 17. mart 2004. godine na Kosovu, u kome je, obraćajući se Zapadu, rekao “ako hoćete njih i njima da pomažete (Prištini), nećete imati nas”.

Predsednik Vučić je nešto pogrešno razumeo. Perspektiva pristupanja EU se ne odnosi samo na Srbiju, već i na sve države zapadnog Balkana, uključujući Kosovo. Ne postoji nešto poput ‘Ili Srbija ili Kosovo’. Ali Vučić je u pravu, sa njim na čelu nema šanse da Srbija uđe u EU“, napisao je Rot.

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove i predsednik Srbije su i ranije je imali razmene kritika, putem medija. Rot je kritikovao autoritarnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ga je prethodno nazvao srbomrzcem osvrnuvši se na raspravu koju je na tviteru započeo odgovor premijerke Ane Brnabić na Rotovu ocenu da izbori u Srbiji nisu bili ni fer ni slobodni.