среда, мај 29, 2024

Rio Tinto izdaje u zakup zemljište planirano za rudnik

Slične objave

Podeli

Poljoprivrednom i šumskom zemljištu, koje je zbog potreba otvaranja rudnika litijuma kod Loznice i izgradnje objekata, Vlada Srbije proglasila građevinskim, vraćen je prvobitni status, a parcele koje je kupila kompanija Rio Tinto date su poljoprivrednicima u zakup, izjavila je danas predsednica Udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” Marija Alimpić.

Ona je rekla da je 1. aprila ove godine to Udruženje uputilo podnesak Sekretarijatu Bernske konvencije Saveta Evrope u Strazburu, čiji je potpisnik i Srbija, i da je Vlada Srbije, odnosno katastar, već 7. aprila preimenovao zemljište iz gradjevinskog u poljoprivredno i šumsko.

Građanima Jadra i Rađevine je, prema njenim rečima, to važno zbog visine poreza koji se obračunava na te dve kategorije zemljišta. Alimpić je rekla da su kancelarije Rio Tinta u selu Brezjak na planiranoj lokaciji rudnika prazne kao i da su u kancelariji u Loznici navučene zavese.

Vlada Srbije je, posle serije protesta ekoloških udruženja, u januaru ove godine donela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, ali status zemljišta ostao je nepromenjen. Alimpić je rekla da stručnjaci tvrde da su natrijum-jonske baterije daleko efikasnije od litijumskih, jeftinije, ekološki prihvatljivije zbog mogućnosti reciklaže, kao i da nisu toksične kao litijumske.

(Beta)