среда, април 24, 2024

Rama: Situacija na severu Kosova opasna

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/GRANADA, 5. oktobra 2023. (Beta) – Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Granadi da je zabrinut zbog situacije na severu Kosova koja je, kako je ocenio, veoma opasna i da treba preduzeti mere pre nego što bude kasno.

“Svi smo zabrinuti jer je situacija veoma opasna. Iz godine u godinu se povećava potencijalna opasnost, a kriminalne aktivnosti u delu gde većinom živi srpska manjina sada se u potunosti podudaraju sa političkom agendom”, rekao je Rama novinarima po dolasku na treći samit Evropske političke zajednice.

Rama je rekao da smatra da EU treba da preduzme mere protiv Srbije zbog oružanog sukoba u Banjskoj, ponoviviši da se zbog toga Albanija prvi put u poslednjih 10 godina nije uskladila sa spoljnopolitičkom odlukom EU. “Uvek smo smatrali da kosovske vlasti treba da budu proaktivne i kontruktivne u dijalogu i da treba da iskoriste francusko-nemački plan koji je veoma dobar dogovor za Kosovo i region. Ali sama činjenica da je Srbija proglasila dan žalosti zbog ubistva članova kriminalne paramilitarne grupe koja je ubila policajca dovoljna je da EU kaže da to nije evropski, da nije prihvatljivo i da je kažnjivo”, rekao je Rama.

Na pitanje da li strahuje da bi moglo da dođe do rata, Rama je rekao da je rat “velika reč”, ali da treba preduzeti mere pre nego što bude kasno i da je važno da postoji volja da se pojača misija Kfora na severu Kosova i da se nada da će dijalog biti nastavljen.

Prema njegovoj oceni, samit Evropske političke zajednice je dobro mesto za interakciju, ali nije platforma na kojoj se može očekivati rešavanja konkretnih pitanja i kriza.

Po pitanju proširenja EU, Rama je rekao da postoji “Evropa prvog i drugog reda” i da treba biti realan i ne očekivati da se EU sa 27 članica, koja ima problema sa kompaktnim odlučivanjem i strateškim planiranjem, može uskoro proširiti na 33, ili 35 članica.

Umesto “sve ili ništa” za zemlje koje nisu članice, dodao je, treba naći novi pristup i razmotriti nove alternative. “Duh Evropske političke zajednice može i treba da se prenese u EU bez nužnog skorog davanja punopravnog članstva, jer se to neće desiti”, rekao je albanski premijer.