среда, април 24, 2024

Jun Fose dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Slične objave

Podeli

Jelena Koprivica

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je norveški autor Jun Fose, saopšteno je na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Najvećom nagradom u svetu literature ovenčan je zbog „mešanja u opusu svoje ukorenjenosti u jezik i prirode svojeg norveškog bekgraunda“, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja dodeljuje svake godine ovo priznanje.

Norveški pisac je 119. po redu dobitnik prestižnog priznanja.

Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Tada je novoustanovljenim priznanjem ovenčan Sili Pridom.

Do sada je Nobela dobilo 118 književnika, od čega su 102 laureata bili muškarci, a samo je 17 žena nagrađeno Nobelom. Najmlađi laureat bio je Džozef Radjrad Kipling, koji je te 1907. imao samo 41 godinu, a najstarija je bila Doris Kipling, kojoj je bilo 88 godina 2007. kada je ovenčana Nobelom.

Samo dvojica dobitnika, u čitavoj istoriji, odbilo je ovo priznanje – Boris Pasternak 1958, i Žan-Pol Sartr osam godina kasnije.

Prošle godine Nobela za knjževnost dobila je Ani Erno, francuska spisateljica, a nagrada, podsetimo, podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nadoknadu u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od milion dolara.

nova.rs