среда, април 17, 2024

Korać: Pred Peti oktobar Putin zvao Miloševića i Koštunicu u Moskvu

Slične objave

Podeli

Demostat

Putin je 2000. godine posle predsedničkih izbora zvao Koštunicu i Miloševića u Moskvu, očekujući drugi krug izbora – Koštunica je poziv odbio, a Milošević nije ni odgovorio, rekao je Žarko Korać za Demostat. Putin je tada igrao Miloševićevu igru, a Rusi su u njemu izgubili svoju političku bazu unutar Srbije, kaže Korać, profesor, psiholog, nekadašnji političar i predsednik Socijaldemokratske unije, članice DOS-a.

Žarko Korać (foto: portalforum.rs)

Korać se 23 godine posle Petog oktobra u emisiji „Pola sata Demostata“ prisetio događaja koji su doveli do pada tadašnjeg režima Slobodana Miloševića, ali i napravio je paralele između tadašnje i aktuelne vlasti i opozicije.

SPS je posle izbora 24. septembra, na kojima je pobedio kandidat opozicije Vojislav Koštunica, tražio drugi krug izbora, koji je Koštunica odbio, podseća Korać, navodeći da socijalisti nisu verovali da će izbore izgubiti i da im je zato bio potreban drugi krug, kako bi tada napravili incidente i proglasili vanredno stanje.

Nakon prvog kruga izbora, Korać je napisao pismo Vladimiru Putinu u kojem mu je poručio: „Nemojte da oduzimate srpskom narodu ono što ima vaš narod – da na izborima smeni vlast“.

„Putin je odgovorio da poziva oba kandidata koja su ušla u drugi krug da dođu kod njega u Moskvu. Koštunica je rekao ne pada mi na pamet, a zanimljivo Milošević nije ni odgovorio“, rekao je Korać.

Na opasku da su Rusi aminovali Peti oktobar i da je ministar spoljnih poslova Rusije Igor Ivanov prvi strani zvaničnik koji je došao u Beograd posle 5. oktobra, Korać kaže da je Putin tada igrao Miloševićevu igru, a da su Rusi izgubili svoju političku bazu unutar Srbije.

Kako dodaje, Ivanov je došao u Beograd da „vadi štetu“ i išao je pravo kod Miloševića, a ne u DOS.

„Rusi su u njemu izgubili svoju političku bazu unutar Srbije“, rekao je Korać.

Komentarišući to što režimska propaganda često 5. oktobar tendenciozno predstavlja kao obojenu revoluciju, a ne kao odbranu izborne volje i pobede iz 24. septembra, Korać kaže da je to zato što su i Dačić i Vučić tada bili u poraženim strankama.

Vlast koja neće da ode kada izgubi izbore

Korać kaže da je jedina prava analogija između 2000. i 2023. godine to što imamo vlast koja ne samo da radi sve da ne izgubi izbore, nego neće da ode kada izbore izgubi.

„To je jedina analogija i ogroman problem“, kaže Korać.

Upitan koliko su se promenile međunarodne okolnosti, Korać kaže da je Zapad tada bio na strani opozicije, da su predstavnike opozicije u inostranstvu primali svi, dok je srpska diplomatija bila potpuno odsečena.

Korać ističe da je glavni problem današnje opozicije da dovrši ujedinjenje, da podeli procente i da sačuva svoju izbornu pobedu.

Korać se priseća da je unutar DOS-a predsedavao komisijom koja je trebalo da podeli procente za lokalne izbore između 19 članica DOS-a, navodeći da je to bio jako težak posao i da su sedeli satima i satima radeći na tome.

„To je jako teško zbog sujete, neko hoće da zgrabi što više mandata, da bi bio slobodniji u političkom ponašanju kasnije“, kazao je Korać.

On navodi da taj posao nije nimalo naivan, ali da opozicija mora da ga uradi. Kaže i da je tadašnja opozicija svuda u Srbiji imala lojalne kontrolore