петак, јул 19, 2024

PSG čestita građanima Dan državnosti Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. februara 2024. – Pokret slobodnih građana čestita svim građanima Srbije Dan državnosti i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka koji je početak borbe za nezavisnost i samostalnost.

Nažalost i ovaj Dan državnosti dočekujemo u Srbiji u kojoj ima manje sloboda i garantovanih prava od onih iz Sretenjskog Ustava Dimitrija Davidovića, jednog od prvih takvih dokumenata u svetu iz 1835. godine.

Pogažena su i obesmišljena sva načela iz aktuelnog Ustava Srbije – socijalna pravda, nezavisnost sudstva, podela vlasti, ravnopravnost građana pred zakonom, vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, sloboda medija, građanska demokratija i evropske vrednosti.

Umesto toga imamo autokratiju i zarobljenu državu u kojoj su svi mehanizmi isključivo u korist male grupe ljudi, njihovog opstanka na vlasti i ličnog bogaćenja. Lična imovina građana postoji samo do momenta kada na nju poželi i na nju krene neko ko je u piramidi Srpske napredne stranke. Tada prestaju da važe svi zakoni, sem onog koje nije svojstveno ljudima – pravo jačeg.

Zato Pokret slobodnih građana poziva da prestanemo da trpimo ovakvu samovolju, jer samo život u slobodi je život dostojan čoveka. Da sledeći Dan državnosti obeležimo u državi kakvu zaslužujemo – modernoj, evropskoj, slobodnoj i demokratskoj.

Živela Srbija!

M. Markov