понедељак, мај 27, 2024

Protest u Beogradu: Putin nije Rusija

Slične objave

Podeli

Neformalna grupa – Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata – danas je u centru Beogradu organizovala protestnu akciju “Rusi protiv rata Dan nezavisnosti od putinizma i diktature Kremlja”.

Sa skupa ispred kod terazijske česme i hotela “Moskva”, na kome su građani nosili ukrajinske, srpske i beloruske zastave i transparente kojima se traži prekid agresije Rusije na Ukrajinu, poručeno je da Rusija nije zvanična Moskva i njen predsednik Vladimir Putin.

Okupljeni su skandirali “Slava Ukrajini” i “Putin nije Rusija” i zatražili oslobađanje političkih zatvorenika u Rusiji. Predstavnik grupe Peter Nikitin je rekao da je vlast u Rusiji uzurpirala slobodu medija, čitavu ekonomiju, izbore na svim nivoima i pokrenula “krvavi bartoubilački rat protiv Ukrajine”.

Prema njegovim rečima, okupljeni oštro osuđuju taj rat i žale za desetinama hiljadama stradalih i za onima koji su morali da napuste domove. Rekao je da je danas nacionalni praznik Rusije, 12 jun, te izrazio želju da taj dan bude iduće godine obeležen u Rusiji, ali bez Putina. Na skupu je govorilo i više građana, koji su rekli da su napustili Rusiju u kojoj je zabranjena sloboda okupljanja i govora, gde se ljudi hapse. (Beta)