среда, мај 29, 2024

Jasmila Žbanić: Na RTS mi je rečeno da se o prikazivanju filma moraju konsultovati sa Vučićem

Slične objave

Podeli

Bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić izjavila je da joj je u razgovorima oko mogućnosti prikazivanja njenog filma Quo vadis, Aida na Radio televiziji Srbije neformalno rečeno da bi o tome prethodno morali da se konsultuju su predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Navela je da je za nju to neshvatljivo, i zapitala zašto o tome treba da se pita predsednik države preneo je vojvođanski portal Autonomija. “Znam samo da nikad ne bih mogla da živim u državi u kojoj se o prikazivanju jednog filma pita predsednik države…”, rekla je Žbanić.

Ona se obratila publici preko video linka, u okviru Autonomnog festivala žena (AFŽ) u Novom Sadu, gde je višestruko nagrađivan film “Quo vadis, Aida” prikazan sinoć i preksinoć, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Dodala je da ne može da razume zbog čega se “Quo vadis, Aida?” ne prikazuje u Srbiji, iako je 2006. godine njen film Grbavica imao projekcije i veliku publiku u Beogradu.

“To mi je neshvatljivo… To znači da je danas atmosfera puno gora”, ocenila je ona. Prethodno je u Srbiji taj film zvanično javno prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan. Film “Quo vadis, Aida“ dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

Proglašen je prethodno i za najbolje evrpsko ostvarenje na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021., a kao  kandidat Bosne i Hercegovine ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

AFŽ treći put održava u Novom Sadu, od 6. do 12. juna.

RTS: Dezinformacija dok rediteljka ne kaže ko joj je to rekao

Tvrdnju Jasmile Žbanić da joj je „na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis Aida moraju konsultovati sa Vučićem“ smatraćemo dezinformacijom dok ne kaže ko joj je to na RTS-u rekao, saopšteno je iz ove medijske kuće. Kako je navedeno u saopštenju, Jasmila Žbanić „nastavlja da pritiska RTS“ da emituje njen film „Kvo vadis Aida“.

„Prvo je koristila premijeru da poručuje svima i svakome da ‘Aida’ mora da bude na RTS, koristeći za tu kampanju i deo medija u Srbiji. Odmah posle premijere i nekolicina ambasadora je pitala generalnog direktora da li će RTS emitovati Aidu, što se u svim zemljama smatra nedopustivim mešanjem u uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Sada Jasmila Žbanić kaže kako joj je „na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis Aida moraju konsultovati sa Vučićem“. Ovakve tvrdnje se obično tretiraju kao dezinformacije smišljene da bi se ostvarili nečiji interesi ili nanela šteta onome na koga se vest odnosi“, istaknuto je u saopštenju. U saopštenju su naveli da o prikazivanju ‘Aide’ na RTS-u „ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić“.

(Beta)