петак, април 12, 2024

Protest Srbija protiv nasilja: I po jakoj kiši blokirana Gazela

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. avgusta 2023. – Učesnici 14. protesta “Srbija protiv nasilja” okupili su se i večeras ispred Skupštine Srbije u centru Beograda, i nastavili ka mostu “Gazela”, kako bi se pridružili aktivistima ekoloških pokreta koji su most i auto-put blokirali ranije u toku dana.

Kolona je stigla na “Gazelu” koja je, prema izveštajima medija, blokirana od 18 časova.

Učesnici nose transparente “Srbija protiv nasilja” i “Studenti protiv nasilja”, a protest se održava pod jakom kišom, prenosi agencija Beta.

U govoru uoči polaska povorke, moderator protesta “Srbija protiv nasilja” sportski novinar Smiljan Banjac je kazao da “svaka nedelja koja je iza nas podseća nas zašto protestujemo”.

Gazela, 5. avgusta 2023. (FOTO: PETAR ALEKSIĆ)

Pred polazak protestne povorke su pročitani zahtevi protesta koji se organizuju od maja. Protesti se širom Srbije održavaju na poziv dela opozicionih stranaka zbog nezadovoljstva reakcijom države nakon dva masovna ubistva, koja su se dogodila početkom maja. Slični protesti održavaju se i u drugim gradovima Srbije.

Organizatori protesta traže smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), oduzimanje frekvencija televizijama i gašenje štampanih medija i tabloida za koje navode da promovišu mržnju i nasilje.

Učesnici protesta zahtevaju i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

(Radio Slobodna Evropa)