недеља, април 14, 2024

GLAS o govoru mržnje poslanika Narodne stranke

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. avgusta 2023. – Organizacija GLAS najoštrije osuđuje učestale javne istupe narodnih poslanika i članova Narodne stranke, u kojima se kroz govor mržnje poziva na nasilje i najprizemnijim prostaklucima targetiraju građani koji koriste Ustavom garantovana prava na javno ispoljavanje identiteta ili mišljenja.

Poslednji u nizu takvih ispada izvršila je narodna poslanica Ivana Parlić, nizom homo- i transfobičnih objava u kojima ismeva njoj nepoznatog mladića zbog objava na društvenim mrežama u kojima, ne ugrožavajući nikoga, ispoljava lične identitetske stavove. Burna reakcija javnosti je samo pojačala govor mržnje poslanice Parlić.

GLAS poziva sve opozicione narodne poslanike koji učestvuju u protestima, a posebno ogorčene članove Narodne stranke koji se zalažu za evropsku Srbiju, da javno osude postupak poslanice Parlić i njen direktan poziv na nasilje, javni linč, pretnje i direktno ugrožavanje bezbednosti građanina koji joj nije po ukusu.

Ako se ovome doda i niz uvreda koje prema građanima koji reaguju na objave na društvenim mrežama upućuju Vuk Jeremić i Vladimir Gajić, kao i podrška netoleranciji koju pruža Siniša Kovačević, jasno je da se deo Narodne stranke stavio u službu promotera nasilja, protiv koga građani protestuju već tri meseca.

U nizu monstruoznih zločina koji su uzdrmali Srbiju poslednjih godina i naročito poslednjih meseci, ovako neodgovorno i prema građanima nedopustivo ponašanje narodnog poslanika ne sme ostati bez odjeka kod onih zastupnika građana koji žele da dužnost, na koju su voljom istih tih građana izabrani, časno obavljaju.

GLAS ističe da su ovakvi istupi vodećih članova Narodne stranke, sa pozicija nosilaca javnih funkcija, postali pravilo. Uzimajući u obzir i nedvosmislenu podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i protivljenje rešavanju kosovskog problema, jasno je da ovakva Narodna stranka predstavlja samo klupu za rezervne igrače SNS-a i SPS-a, i da ne može pripadati evropskoj opoziciji, navodi GLAS u saopštenju za javnost.

D. B.