четвртак, јул 25, 2024

ProGlas na Terazijama: Vlastima “crveni karton”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 30. decembra 2023. – Protest inicijative ProGlas pod nazivom „Ne pristajemo“ koji je danas organizoan kod Terazijske česme nešto posle 12 sati, završen je ispred Ustavnog suda sa zahtevom poništavanje izbora zbog „izborne krađe“. Građani su tokom šetnje od Terazija do Ustavnog suda institucijama pokazivali crvene kartone. Okupljenima se na kratko obratila i Marinika Tepić koja još uvek štrajkuje glađu.

(Foto: portalforum.rs)

Inicijatori ProGlasa još ranije su pozvali sve „da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokratije u Srbiji“.

Ta inicijativa u saopštenju je podsetila da „zbog izneverene izborne volje građana“, zahteva da se novi parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održe u roku od šest meseci, nakon procesa temeljne promene izbornih uslova.

Nekoliko hiljada građana ispunilo je terazijski plato, a procene se kreću između šest i osam hiljada. Oni su vlastima poručili “Ne pristajemo”, pokazujući im “crvene kartone”i transparente na kojima je bila ispisana ova poruka dok su skandirali “lopovi”.

(Foto: portalforum.rs)

Građani protestuju dan posle izbora (18. decembra), a pozvala ih je opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” kojoj vetar u leđa daju javne ličnosti okupljene u inicijativi ProGlas. Zajedno traže poništavanje izbora tvrdeći da je režim pokrao izbore 17. decembra, naročito beogradske gde je opozicija znaajno ugrozila kaliciju na vlasti, socijaliste i naprednjake.

Nakon predugih obraćanja na Terazijama povorka je krenula do Republičke izborne komisije (RIK) da bi svoje zahteve saopštili ispred sedišta Ustavnog suda Srbije.

Najveći aplauz zasluženo je dobila potpredsednica Stranke slobode i pravde (SPP) Marinika Tepić koja već trinaest dana protiv izborne krađe protest iskazuje štrajkom glađu. Tepić je samo poručila da je sve već rekla i da ovi izbori moraju da budu poništeni.

(Foto: portalforum.rs)

Miroslav Aleksić, koji je uz Mariniku Tepić bio nosilac izborne liste “Srbija protiv nasilja”, poručio je da zemlja “koja uvozi glasače a izvozi svoju decu nema budućnost” i da “zemlja u kojoj hapse studente a puštaju kriminalce nije Srbija u kojoj želimo da živimo”.

Glumica Svetlana Bojković, jedna od inicijatorki ProGlasa, pročitala je tekst nastao na osnovu izveštaja nevladine posmatračke misije CRTA o izbornim neregularnostima. Kako je rekla, izveštaj pokazuje masovno prekrajanje narodne volje na izborima.

Zahtev ProGlasa je održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji u roku od šest meseci, “nakon procesa temeljne promene izbornih uslova”. Navode da je izborna volja građana “izneverena”.

(Foto: portalforum.rs)

Emilija Milenković, učesnica protesta studenata je rekla da se studenti od 18 i 20 godina terete za rušenje ustavnog poretka i da se nalaze se u ‘kućnom pritvoru’ u studentskom domu. “Da li je to znak da su izbori prošli pošteno”, upitala je Emilija Milenković.

Profesor Filip Ejdus rekao je da studenti ovih dana svima drže javni čas građanske odgovornosti i hrabrosti. “Ne pristajemo na pokradene izbore, ne pristajemo na hapšenje studenata i policijsku torturu i ne pristajemo da na nas ponovo padne mrkli mrak jednopartijske diktature”, poručio je.

(Foto: portalforum.rs)

Miroslav Aleksić, jedan od lidera koalcije “Srbija protiv nasilja” izjavio je za N1 da više nema smisla okupljanje ispred RIK-a (jer tamo više nema nikog) i najavio da akcije slede posle Nove godine i pravoslavnog Božića.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović, jedan od inicijatora “ProGlasa”, pozvao je građane da im do 13. januara na mejl dostave foto i video materijal koji dokazuje izborne nepravilnosti, kako bi se Ustavnom sudu podneo zahtev za poništavanjem rezultata izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio odmah nakon izbora da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i da su tvrdnja opozicije o krađi kao i izveštaji posmatrača – izmišljene i dogovorene. Slične ocene izrekla je i premijerka Ana Brnabić koja u svemu vidi “pokušaju destabilizacije Srbije”.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

(Foto: portalforum.rs)

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača, uz podsećanje da je EU poručila srpskoj javnosti da je za ovu zajednicu priča o nepravilnostima na izborima “završena do narednog ciklusa.

Na današnjem skupu na Terazijama kao specijalni gost najavljivan je i hrvatski i jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija. Nije se pojavio, ali su se odmah javile – najrazličitije glasine.

D. B.