среда, јун 12, 2024

Pregovori o izbornoj reformi u BiH završeni bez dogovora

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/SARAJEVO, 30. januara 2022. (Beta) – Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz BiH danas su završili ali bez konačnog sporazuma trodnevne pregovore uz posredovanje međunarodnih zvaničnika u Neumu čiji je cilj bio da dogovore izmene izbornog zakona, ali su “približili stajališta”, izjavili su pregovarači iz EU i SAD.

Medijima su se posle pregovora obratili zvaničnici EU i SAD Angelina Ajkhorst i Metju Palmer, ukazujući da je ostvaren odredjen napredak i da se pregovori nastavljaju.

“Napredak je ostvaren. To je obećavajuće i ono što je najvažnije razgovori se nastavljaju. Malo je vremena za rešavanje pitanja, ali ja se nadam da će do dogovora doći”, rekla je Direktorka za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajkhorst (Eichhorst).

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer (Matthew) istakao je da se razgovaralo o teškim i izazovnim pitanjima. “Činjenica da su konstruktivno i otvoreno razgovarali, govori koliko su bh. političari posvećeni rešavanju ozbiljnih pitanja. Nismo došli do kraja ovog procesa. Pitanja koja smo rešavali, neće nestati sa scene”, rekao je Palmer koji je naveo da je neophodno implementiranje presude u slučaju Sejdić-Finci i ostalim predmetima.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje medjunarodnih zvaničnika o izmenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak uveče u Neumu. Na pregovorima su učestvovali predstavnici SDA, HDZ BIH, SBB-a i Naroda i pravde. Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu, uslovivši nastavak pregovora o izbornoj reformi deblokadom rada institucija BiH od predstavnika RS.