субота, јун 22, 2024

Lajčak: Niko razuman ne želi RS na Kosovu, potrebno promeniti narativ

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 31. januara 2022. godine – Sporazum o zajednici opština sa srpskom većinom mora biti proveden, međutim, niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu”, izjavio je pred posjetu glavnom gradu Kosova Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za regionalna pitanja i dijalog Srbije i Kosova.

“Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto”, rekao je on za prištinski portal GazetaExpress.

Upitan da li zajednica srpskih opština (ZSO) treba imati izvršne ovlasti, Lajčak kaže kako misli da bi verovatno bilo dobro promeniti narativ.

“Umesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo, jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 posto udjela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga ‘potpišete’. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo u procesu iznositi svoje prijedloge. Umesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo ‘ovo je ono što mi predlažemo’, ‘tako želimo da se to uradi’”, kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, i Srbija ima prava reći šta želi kada je u pitanju ZSO, jer je ravnopravna strana.

Kurti i Vučić imaju moć i podršku

“Mi smo tu da pomognemo a idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali, ni u jednom trenutku – ni u prošlosti, ni u budućnosti – nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite trebalo bi biti kompromis”, rekao je Lajčak.

Nije prihvatio ocenu novinara da je trenutno, na političkom nivou, dijalog blokiran, te je dodao da je stav zvaničnog Brisela da “za treći sastanak treba pripremiti nešto konkretno, konkretne rezultate, da bismo mogli obavijestiti građane Kosova i Srbije o rezultatima i trenutno radimo na pripremi ove agende”.

Ocenio je da su premijer Kosova Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dva jaka lidera, s jakim mandatom, tako da imaju moć i podršku naroda da postignu sporazum.

“Oni znaju da je to i očekivanje međunarodne zajednice. Ali, pre svega, mislim da su ljudi dužni normalizovati odnose, jer situacija trenutno nije dobra. Dakle, oni mogu i imaju šta je potrebno da donesu te odluke. Ne kažem da je lako, jer je izuzetno osetljivo, ali imamo lidere s jakim mandatima i oni to mogu”, kazao je evropski diplomata.

M. M.