четвртак, јул 25, 2024

Predsednik Kipra Hristodulidis u poseti Srbiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 22. novembra 2023. (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da su Srbija i Kipar istinski prijatelji i zahvalio toj državi za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitu Srbije.

“Srbija poštuje norme međunardnog prava i Povelju UN, teritorijalni integritet i suverenitet Kipra. To se neće menjati u politici Srbije”, rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju novinarima posle razgovora s predsednikom Kipra. Vučić je rekao da je u detalje upoznao kriparskog predsednika s teškim položajem Srba na Kosovu i da Srbija želi da se odnos sa Prištinom rešava kompromisom, kroz dijalog.

Po njegovim rečima, Srbija je zato što poštuje međunarodno pravo, “ni kriva ni dužna izložena politici sile onih koji su puno jači od nje i ruše međunarodno pravo”. Vučić je zahvalio i za kiparsku podršku Srbiji na putu ka EU, navodeći da je Kipar jedan od “prozora kroz koji može da se čuje srpski glas”.

Hristodulidis: Više raditi u oblastima trgovine i turizma

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis izjavio je da Srbija i Kipar poslednjih godina “u gotovo svim oblastima odlično sarađuju”, ali istakao da mogućnsoti za dalju saradnju ima posebno u sektoru odbrane.

“Imali smo danas izuzetnu razmenu mišljenja, razgovarali smo o tome kako možemo još više da produbimo naše bilateralne odnose. Povezuje nas višegodišnje prijateljstvo i radujem se da moja poseta predstavlja jedan korak u daljem jačanju veza”, rekao je on novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da treba raditi više i u oblastima trgovine i turizma.

“Sutra ću posetiti jednu kiparsku kompaniju koja je investirala u Srbiji, kao dokaz podrške kiparskim investicijama u Srbiji. Poslednjih godina dok si ti bio na vlasti privredni razvoj se u značajnoj meri povećao”, rekao je on.

Zahvalio je Srbiji na stavu o kiparskom pitanju i njenim naporima da se o tome ponovo pokrenu pregovori, te ponovio da Kipar ne menja svoj stav po pitanju Kosova.