уторак, фебруар 27, 2024

Poslanici EP pisali Borelu: Srpski nacionalisti rizikuju novi rat

Slične objave

Podeli

>BEOGRAD, 21. oktobra 2021. – Osam poslanika Evropskog parlamenta (EP) iz različlitih stranaka uputilo je pismo šefu spoljne i bezbednosne politike Evropske unije (EU) Josepu Borrelu i visokom predstavniku u Bosni i hercegovini (BiH) Christianu Schmidtu pozivajući ih da konačno reaguju i zaustave Milorada Dodika.

Poslanici EP u pismu izražavaju veliku zabrinutost zbog poslednjih poteza vlasti u entitetu Republika Srpska i najave novih aktivnosti na rušenju ustavnog poretka u BiH. Upozoravaju da tenzije rastu i da ih proizvodi pre svega član Predsjedništva iz RS Milorad Dodik, najviše blokadom državnih institucija i konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH.

Poslanici strahuju da će takva politika RS ugroziti stabilnost na čitavom zapadnom Balkanu, što može dovesti čak i do oružanih sukoba u nekim područjima, navodi klix.ba.

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

Oni naglašavaju da se reč “rat” nikada češće nije spominjala na Balkanu kao posljednjih sedmica i meseci. Kao jednog od krivaca poslanici targetiraju Srbiju, koja je nedavno, na određeni način zapretila i NATO-u. Poslanici EP pozivaju i OHR, ali i vodstvo EU da hitno reagiuju i sankcionišu one koji narušavaju mir i ruše ustavni poredak.

Pozivaju i EUFOR da održi mir i očuva Dejtonski sporazum te teritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

M. M.