понедељак, март 4, 2024

Poljski Forum: Janša ličnost godine u srednjoj i istočnoj Evropi

Slične objave

Podeli

LJUBLJANA, 10. septembra 2021. (Beta) –  Slovenački premijer Janez Janša dobio je nagradu “Ličnost godine srednje i istočne Evrope” za 2020. koja mu je dodeljena na Ekonomskom forumu u Karpaču u Poljskoj, preneli su danas slovenački mediji.

Prema saopštenju iz Janšinog kabineta, on je nagradu poljskog Foruma dobio za izuzetna dostignuća i doprinos liderstvu u Evropi. Reč je o tradicionalnoj, velikoj međunarodnoj konferenciji koja je ove godine održana 30. put uz učešće više od 400 gostiju iz 60-ak zemalja, a bavi se ekonomskim i političkim pitanjima važnim za razvoj Evropske unije i saradnju evropskih država.

Nagradu poljskog Ekonomskog foruma ranije su primili mnogi istaknuti politički i verski lideri, medju kojima bivši češki predsednik Vaclav Havel, papa Ivan Pavao II. i bivši predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso. U nastupu na konferenciji koja je završila u četvrtak, Janša se osvrnuo i na opasnost migracija iz Avganistana nakon povlačenja SAD i NATO saveza iz te države. “Evropska unija je nakon povlačenja zbog svog geografskog položaja mnogo više na udaru ilegalnih migracija nego što su SAD”, rekao je Janša, a osvrnuo se i na odnos srednje i istočne Evrope prema zapadnoevropskim članicama EU.

Rekao je da nema prave EU bez država srednje Evrope “koja sve više postaje ono što joj i ime govori – postaje centar u smislu ekonomije i u smislu vrednosti”.