уторак, март 5, 2024

Dodik i Kalabuhov posetili gradilište srpsko-ruskog hrama

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 22. novembra 2021. (Beta) – Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i vladika banjalučki Jefrem posetili su danas gradilište srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

Dodik je rekao da je rusko-srpski hram Srpsku pravoslavnu crkvu i da će Vlada Republike Srpske (RS) učiniti sve da se radovi završe u optimalnom roku. On je naglasio da je Vlada e prošle godine obezbedila pet miliona KM (oko 2,5 miliona evra) za ovaj hram, kao i dodatnih 2,5 miliona evra ove godine.

“Ovde se gradi rusko-srpski pravoslavni centar, a hram je replika crkve koja je nekad bila izgradjena u Kremlju u Moskvi”, kazao je Dodik novinarima posle obilaska hrama u izgradnji. On je zahvalio Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja je besplatno ustupila projekat crkve iz Kremlja.

“Ova crkva će biti izgrađena po originalnom projektu i zato su pripreme ovako dugo trajale. Verujem da će sada gradevinski dio ići nesmetano. Sav potreban materijal je pribavljen i dopremljen”, naveo je Dodik.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je u Banjaluci baš danas, kada u BiH počinju Dani ruske duhovne kulture. “Izuzetno sam zahvalan Vladi RSi episkopu banjalučkom Jefremu za odluku da grade ovaj hram i mislim da ćemo sada biti još više povezani kada u centru Banjaluci imamo deo stare Moskve”, naglasio je Kalabuhov.

Prema njegovim rečima, radi se na povezivanju srpskog i ruskog naroda i razvoju ekonomije, ali da se “ne može graditi život bez vere i duhovnosti”. “Mislim da će ovaj rusko-srpski duhovni centar biti još jedan simbol i primer povezivanja naših bratskih naroda”, ocenio je ruski ambasador.

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, a kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda Arhangela Mihaila, sagradjen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i koji je porušen posle Oktobarske revolucije.

Temelji hrama osveštani su 17. septembra 2018. godine.