субота, јун 22, 2024

Plenković zgrožen spomen-pločom Milanu Tepiću u Banjaluci

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 10. januara 2022. godine – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je zgrožen odlukom vlasti Banjaluke da podignu spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. razneo u skladištu oružja u Bjelovaru, ubivši 11 hrvatskih vojnika.

“Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen-ploča neprihvatljiva i deplasirana, te osuđujemo to”, rekao je Plenković u Splitu, prenela je agencija Hina.

Ranije danas Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštiilo je da je ambasador u Sarajevu uručio protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH zbog jučerašnjeg otkrivanja spomen-ploče Tepiću u Banjaluci.

Ministarstvo je navelo da se otkrivanjem spomen-ploče Tepiću “veliča teroristički čin osobe koja je tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji, svesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara”.

D. B.

Milan Tepić (Komlenac, SR Bosna i Hercegovina, 26. siječnja 1957. – šuma Bedenik kraj Bjelovara, Hrvatska, 29. rujna 1991.), major Jugoslovenske narodne armije i zapovednik skladišta oružja Barutana koji je u Bitci za kasarnu JNA “Božidar Adžija”, ne želeći se predati Zboru narodne garde i ne želeći da Hrvatska raspolaže municijom, eksplozivom digao u vazduh Barutanu pritom usmrtivši sebe, jedanaest vojnika ZNG i deseine vojnika JNA.

Tepić se je rodio u bosanskom naselju Komlenac. Nakon završene osnovne škole u Bosanskoj Dubici upisao je gimnaziju gde je nakon 3. razreda postao vojni stipendist. Na Vojnoj akademiji upisuje saobraćajni smer, ali biva prebačen na smer tehničke službe. U aktivnu vojnu službu stupa 1980. godine, u Slavonskoj Požegi. Sredinom 80-ih godina službuje u Varaždinu, da bi 1990. bio premešten u Bjelovar, a u julu 1991. godine u skladište municije u Bedenik. Bio je oženjen Dragicom s kojom ima kćer Tanju i sina Aleksandra.