среда, мај 22, 2024

EU otvrorila pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Slične objave

Podeli

Evropska unija formalno je danas otvorila pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, objavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekavši da je ovo istorijski trenutak.

“To je ono na šta su vaši građani čekali toliko dugo. To je ono što zaslužuju”, dodala je predsednica Evropske komisije.

Severna Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. godine a Albanija od 2014. godine. “Ovo nije početak kraja već kraj početka” , izjavio je albanski premijer Edi Rama parafrazirajući britanskog vođu Vilijama Čerčila da podseti na brojne teškoće koje dve zemlje kandidati treba da prevaziđu.

Evropska dvadesetsedmorica juče je odobrila otvaranje pregovora dan pošto je potpisan protokol između Skoplja i Sofije, čime su uklonjenje poslednje prepreke. Bugarska je blokirala početak pregovora zbog istorijskih i kulturnih sporova sa Severnom Makedonijom. Stav Bugarske je takodje sprečavao početak pregovora sa Albanijom čiju kandidaturu je EU povezala sa Skopljem.

Edi Rama je to nazvao “apsurdnom situacijom”. On je pozdravio napore Francuske i predsednika Emanuela Makrona tokom polugodišnjeg predsedavanja Savetom EU da se formulliše kompromis prihvatljiv za Skopje i za Sofiju.

Radi se o “novom početku” za region zapadnog Balkana i on će biti sinonim prosperiteta i napretka, rekao je makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

Sporazumom sa Bugarskom između ostalog biće omogućeno da makedonski postane jedan od zvaničnih jezika EU. Pregovori će biti dugi za ulazak u EU, a članstvo moraju da ratifikuju 27 zemalja članica Unije, ponekad organizacijom referenduma.

Još dve zemlje Zapadnog Balkana vode pregovore o pristupanju EU, Srbija od 2014. i Crna Gora od 2012. Treći kandidat za članstvo Turska, pregovara od 1999, ali su pregovori “na mrtvoj tački” od 2019. godine zbog autokratskog ponašanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i diplomatskih sporova sa Grčkom i drugim zemljama članicama.

(Beta)

Prethodni tekst
Sledeći tekst