уторак, јул 16, 2024

Dodik: Moj zavet je samostalna Republika Srpska

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 10. januara 2022. (Beta) – Srpski član Predsedništva Bosne ii Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je danas u Brčkom da je samostalna Republika Srpska njegov zavet, te da on vodi nacionalnu politiku koja mora za cilj imati svoju državu.

“Srpski narod ima pravo na slobodu i republiku. Srbi u Brčkom imaju pravo na republiku i pripadanje Republici Srpskoj. To su prava za koja se mi zalažemo, a ne sporimo muslimanima da i oni imaju svoja. Ali, nećemo dozvoliti priču o građanskoj državi u kojoj Srbi treba da se pretvore u nacionalnu manjinu”, kazao je Dodik u svom obraćanju na Svečanoj akademiji u Brčkom povodom obeležavanja Dana RS.

On je kazao da Srbi “neće BiH u kojoj ništa nisu dobili svih ovih godina”, dodavši da su u njoj samo zato što tu moraju da budu. “Nama su omrznuli BiH zato što su razgradili Ustav i nametnuli mnogo čega što nismo hteli”, naveo je on.

Dalje je kazao da svakodnevno trpi pritiske međunarodne zajednice, predvođene Amerikancima, Britancima i delom EU, u želji da “prekomponuju BiH onako kako su obećali muslimanima – da će razgraditi Srpsku i sagraditi unitarnu BiH”.

Dodik je još rekao da će uskoro Džejms O’Brajan, koji je bio zamenik Medlin Olbrajt kada se bavila pitanjima u BiH, biti zadužen za region i da će uskoro da “hoda i govori ko je lopov, a ko pošten”. “Većih lopova i otimača nema od Amerikanaca. Čekaju nas izazovna vremena. Mi ništa drugo ne tražimo već ono propisano Ustavom”, ocenio je Dodik.

Akademiji su prisustvovali narodni poslanici, ministri u Vladi Republike Srpske, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i lokalni zvaničnici.