понедељак, мај 27, 2024

Plenković pozvao bošnjačke i hrvatske lidere u BiH da obnove savezništvo

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 5. aprila 2022. (Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas u Mostaru lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da obnove savezništvo.

“Kuća se gradi od temelja. Bosna i Hercegovina je zemlja konstitutivnih naroda i svih ostalih građana. Taj koncept je tu i on je važeći. On je prepoznat u kompasu koji je usvojila EU”, kazao je Plenković i dodao da Hrvati treba da budu legitimno zastupljeni, odnosno da sami biraju svoje političke predstavnike.

“Sve radimo s prijateljstvom i dobronamerno. Vodimo računa da prijatelj može otvoreno kazati koje su to poteškoće i kako ih prevladati”, naveo je premijer Hrvatske.

Prema njegovim rečima, potrebno je napraviti iskorak da Hrvati budu legitimno zastupljeni, dodavši da je to stav Hrvatske, koja je potpisnica i garant Dejtonskog sporauma. “To je poziv prijatelja i zemlje koja je spremna učiniti da BiH što pre dobije kandidatski status za članstvo u EU”, kazao je Plenković, koji prisustvuje Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

On je još kazao da je Hrvatska zainteresovana da se politička kriza u BiH okonča i da institucije dobro funkcionišu. Govoreći o odnosima Mađarske, koja je zemlja prijatelj Sajma u Mostaru, Plenković je ocenio da ta zemlja “jasno artikuliše signale prema Bosni i Hercegovini”.

Hrvatski premijer govorio je i o ekonomskoj sardanji BiH i Hrvatske, navodeći da je privredna razmena između dve zemlje prošle godine iznoila 2,6 milijardi evra. “Direktna hrvatska ulaganja su 1,4 milijarde evra. Hrvatska je drugi investitor u BiH, nakon Austrije”, istakao je Plenković.