субота, април 20, 2024

Plenković podržao evropski put i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 8. marta 2023. (Beta) – Hrvatski premijer Andrej Plenković iskazao je danas u Zagrebu snažnu podršku Kosovu na evropskom putu i članstvu u međunarodnim organizacijama.

U razgovoru s potpredsednicom kosovske vlade i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom-Švarc (Gërvalla- Schwarz) koja boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, Plenković je naglasio podršku Kosovu u svim forumima, s naglaskom na članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno u Evropskoj uniji (EU) i Savetu Evrope, prenela je vladina pres služba.

On je pozdravio podnošenje zahteva Kosova za članstvo u EU i ponovio podršku viznoj liberalizaciji s Kosovom. Premijer je takođe istakao dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kosova. Vezano za bilateralne odnose Plenković je naglasio potencijale za dalje unapređenje privredne saradnje nakon nedavnog hrvatsko-kosovskog poslovnog foruma održanog u Prištini.

Kosovsku ministarsku primio je danas i predsednik Sabora Gordan Jandroković koji je vezano za dijaloga Beograda i Prištine, izrazio nadu da će prihvatanje predloga EU “dovesti do stvaranja uslova za trajnu stabilizaciju odnosa između dve države, što bi doprinelo dugoročnoj stabilnosti regiona i njegove evropske perspektive”.

Hrvatska, kao pouzdani partner, dosledno zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija, prenela je Jandrokovićeva pres služba u saopštenju.

On je dodao da Kosovo može da računa na nastavak hrvatske političke i tehničke podrške, posebno na evroatlantskom putu. Jandroković i Grvala-Švarc su izrazili zadovoljstvo porastom trgovinske razmene, a, kako se navodi u saopštenju, potencijal za nove iskorake vide u području energetike, saobraćaja, odbrambene industrije i IT sektoru.

Jandrorović je pozvao na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu, kao i poboljšanju njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa.

Potpredsednica kosovske vlade sastala se juče i s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem koji je istakao da očekuje da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova. Takođe je razgovarala i s hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.