четвртак, јун 20, 2024

Kragujevac: Opozicija planira smenu SNS

Slične objave

Podeli

KRAGUJEVAC, 12. januara 2024. (Beta) – Predstavnici pet izbornih lista koje su osvojile 36 od 87 mandata u lokalnoj skupštini saopštile su danas zajednički plan za promenu vlasti Srpske napredne stranke (SNS) u Kragujevcu.

Oni su, naime, ponudili funkciju gradonačelnika Kragujevca postizbornom bloku Socijalističke partije Srbije i GG “300 Kragujevčana” koji ukupno imaju 10 odborničkih mandata.

“Mi se odričemo naših funkcija upravo iz jednog jedinog razloga, a to je da Kragujevac bude prvi grad u Srbiji u kojem većinu neće formirati SNS”, saopštio je na zajedničkoj konferenciji za medije nosilac liste Kragujevačka inicijativa – Pokret volim selo svoje – Eko park Slađan Rakić.

On je objasnio da je SNS osvojila 38 odborničkih mandata, dok grupacija od pet opozicionih lista ima 36, te da je “ključ” u formiranju nove gradske vlasti SPS i GG “300 Kragujevčana”.

Funkcija gradonačelnika je ponuđena nosiocu liste SPS-a Ivici Momčiloviću.

Oni su pozvani, rekao je, da se priključe i da se formira gradska vlast, a da Kragujevac konačno “počne da živi”. Na njima je, dodao je Rakić, da se izjasne da li hoće ili neće.

Ocenio je da su u protekle četiri godine sve institucije u gradu urušene, od gradskih uprava do komunalnih preduzeća i infrastrukture.

“Vreme je da formiramo novu koaliciju, da bi sledeći lokalni izbori koji budu bili organizovani u Kragujevcu bili normalni, jer ovo nisu bili normalni izbori, kad neko ucenjuje i zastrašuje birače”, kazao je Rakić.

Dodao je da je “ovo postala bolest, ovo više nije SNS, ovo je srpska napredna sekta”.

Naglasio je da su oni kupovali glasove pre izbore, a da kupuju glasove i posle izbora i sada vrše pritiske na mnoge odbornike.

Boris Kovačević Šuma iz “Šumadijskog bloka 21” je rekao da činjenica da SNS ne može da formira vlast ni sa pojedinim koalicionim partnerima u Kragujevcu govori da su građani jasno pokazali šta žele.

“Građani žele da se raskine sa jednim konceptom koji je forsirala prethodna vlast oličena, pre svega, u gradonačelniku, gde se odluke donose iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti, od građana, daleko od transparentnosti, ali i koalicionih partnera”, ocenio je Kovačević.

Veroljub Stevanović iz liste “Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac” je rekao da je cela grupacija od pet opozicionih lista ušla u lokalne izbore sa jednim i najvažnijim ciljem – da se sruši SNS u Kragujevcu.

“Ova ponuda koju smo mi dali je krajnje iskrena i ljudska. Očekujem da ova grupacija (SPS i 300 Kragujevčana) to shvati najdobronamernije i da nam se pridruži. Očekujte od nas da se izborimo za cilj koji smo postavili, a to je da SNS u Kragujevcu više ne bude na vlasti. Dakle, možda ne sad, to može da bude sutra, najdalje prekosutra, ali ne sme da protekne više od nekoliko meseci”, kazao je Stevanović.