недеља, мај 26, 2024

PDP: Očekje nas istorijska noć, Jelena Trivić pobeđuje

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 2. oktobra 2022. (Beta) – Partija demokratskog progresa (PDP) saopštila je večeras da njihova kandidatkinja za predsednika Republike Srpske, Jelena Trivić vodi u odnosu na svog protivkandidata iz SNSD-a Milorada Dodika.

Igor Crnadak je rekao da je pred građanima Republike Srpske “istorijska noć”, dodavši da rezultati na izborima za predsednika RS “pokazuju pravac koji će se teško promeniti”.

“Ne postoji način da se ovaj trend promeni i da Jelena Trivić ne postane predsednik Republike Srpske”, kazao je on. On je iznio podatke sa pojedinih biračkih mjesta u Gacku, Bijeljini, Modriči i Banjaluci, prema kojima Trivićeva vodi u odnosu na svog protivkandidata kandidata Milorada Dodika.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit nametnuće večeras izmene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, objavila je regionalna N1 televizija, pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.

Šmit će, kako se navodi, nametnuti delimično modifikovane izmene u odnosu na one koje su objavljene u julu.

Još nije jasno da li ostaje izborni prag od tri odsto za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH, navela je N1 televizija, dodavši da će broj delegata u Domu naroda parlamenta Federacije BiH biti 23, dok će za donošenje odluka biti dovoljno 11 “ruku”, umesto dosadašnjih šest.

U julu je Šmit doneo paket mera izmena Izbornog zakona, koje se odnose na transparentnost i poboljšanje izbornog procesa.

Sada bi, kako se navodi, Visoki predstavnik trebalo da nametne izmene Izbornog zakona i promene Ustava FBiH kako bi se obustavile blokade u odlučivanju u Federaciji BiH, pojednostavila definicija vitalnog nacionalnog interesa, te deblokirao proces imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

SNSD neće prihvatiti izmene Izbornog zakona BiH

Portparol Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević izjavio je da ta stranka neće prihvatiti izmene Izbornog zakona BiH, koje bi, kako su su nešto ranije najavili pojedini mediji, večeras trebalo da nametne Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

Kovačević je rekao da Šmit “nije Visoki predstavnik i da nema pravo nametati bilo šta u BiH”. “Znate naš stav o Šmitu, on nije Visoki predstavnik i nema pravo nametati bilo šta, niti da se miješa u život BiH. Nijedan visoki predstavnik na osnovu Dejtonskog sporazoma i Aneksa 10 nema prava da bilo šta nameće”, kazao je Kovačević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, uz međunarodnu podršku, bošnjački politički faktor je učinio sve da uništi hrvatski konstitutivni faktor i u velikoj meri učinili da se uništi i srpski konstitutivni faktor. Kovačević je kazao da je SNSD ubeđen u izbornu pobedu na svim nivoima, optuživši opoziciju da je “imala plan da izazovu incidente i pokažu Republiku Srpsku u najgorem smislu”.

“Videli smo informaciju iz Doboja da je napadnut posmatrač OEBS-a, što se pokazalo kao netačno, ali nisu razmišljali o tome kako štetu ugleda”, kazao je Kovačević. Operativni štab policijskih agencija “Opšti izbori 2022.”, potvrdio je međutim, da je u Doboju fizički napadnut posmatrač OEBS-a, nemački državljanin.

Kovačević je još kazao da će izlaznost biti manja u odnosu na 2018. godinu, ali da su sigurni da će SNSD osvojiti ubedljivu pobedu na svim nivoima.