недеља, мај 26, 2024

Litija za spas Srbije: Zabraniti promociju sodomije na sto godina

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 2. oktobra 2022. (Beta) – Učesnici “Litije za spas Srbije” krenuli su danas od zgrade Srpske patrijaršije u Beogradu ka crkvi Svetog Marka da bi, kako su najavili na društvenim mrežama, “okadili” mesto gde je 17. septembra odrzana šetnja Evroprajd.

Neposredno pre početka litije molitvu je izgovorio jerej Jovan Babić, koji je poručio “da je Beograd bio i biće sveti Bogorodičin grad”. Na čelu litije su kola sa zvučnicima i dva velika barjaka sa likovima Svetog Save, Simeona Mirotočivog i drugih svetitelja, učesnici nose i kombinovanu srpsko-rusku zastavu, a dva mladića poveću posudu sa tamjanom tako da je početak kolone obavijen dimom.

Na litiju je pozvao, uz brojne manje poznate organizacije, i pokret Dveri, a njegov lider Boško Obradović je među učesnicima ove litije. Učesnici litije nose i transparente “Sveti oče Savo moli Boga za nas” i “Kosovo je srce Srbije”.

Ulice kojima prolaze učesnici litije zatvorene su za saobraćaj.

Isred Prajd info centra, istakli su transparent “Zabraniti promociju sodomije na 100 godina”. Par stotina učesnika litije zastalo je i kod spomenika ruskom caru Nikolaju II odajući poštu, kako su naveli, “caru mučeniku”.

U obraćanju kod crkve Svetog Marka, gde je litija završena, profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković je rekao da je “to duhovni rat i borba za naše svetinje”, podsećajući da su pored te crkve prošli i učesnici Evroprajda. Prema njegovim rečima, američki ambasador Kristofer Hil “ponizio je naše vlasti održavanjem Evroprajda, jer su sve što su prethodno govorili pogazili”.

“Nismo u sukobu sa onima koji su tada šetali, već sa imperijom i zlom ideologijom”, rekao je Ković.