недеља, јул 21, 2024

Pavle Grbović: Srbija na ruskom putu, udaljava se od Evrope

Slične objave

Podeli

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik mišljenja je da se Srbija sve više približava Rusiji, bez obzira što nas predsednik Vučić i pojedini ministri u vladi godinama ubeđuju da je Srbija na evropskom putu i da su pregovori o pristupanju nikad intenzivniji, u samo dva dana dobili smo više vesti koje zajedno odlično govore da je Srbija pre svega na “ruskom putu”, a da se od Evrope udaljava.

Aleksandar Vulin potpredsednik vlade, a ranije na čelu BIA i ministarstava odbrane i policije, nalazi se u Moskvi, gde u višednevnoj poseti razgovara sa najvažnijim ljudima iz Ruske federacije iz sektora bezbednosti, odnosno onima koji rukovode ratom u Ukrajini, i simbolički se poklanja spomeniku komunističkog diktatora Josifa Staljina.

Istovremeno se u Srbiji novinaru Romanu Perlu, koga je Rusija označila kao stranog agenta, jer je radio za Radio Slobodnu Evropu, na aerodromu Nikola Tesla zabranjuje ulazak u našu državu, pošto je neko procenio da predstavlja bezbednosni rizik. Andreju Gnjotu, reditelju i aktivisti iz Belorusije, kome u toj zemlji preti tortura i potencijalno smrtna kazna, a koji je priveden pre šest meseci takođe pri sletanju na beogradski aerodrom, uručeno je rešenje o izručenju Belorusiji, na šta ima pravo žalbe.

S druge strane Peter Stano, portparol Evropske unije, ukazao je na to da Srbija lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim institucijama direktno krši Sporazum o putu normalizacije, koji je predsednik Vučić prihvatio u Ohridu i obavezao Srbiju na njegovo ispunjavanje. Kada s tim povežemo informaciju, za sada nezvaničnu, da se u Briselu razmatra da Crna Gora pre preostalih država Zapadnog Balkana postane članica EU, jasno je da više nema nikakvog kredita za ponašanje Srbije u poljima koja su najznačajnija za pristupanje, a to su pored vladavine prava i slobode medija, odnosi sa Kosovom i usaglašavanje spoljne politike u smislu uvođenje sankcija protiv Rusije.

Pokret slobodnih građana osuđuje svaki vid represije prema državljanima Rusije ili Belorusije koje sprovode vlasti u Srbiji i smatra ih anticivilizacijskim činom koji dovodi do ugrožavanja bezbednosti tih ljudi i čak njihovih života. Smatramo da je svaki korak približavanja Srbije ka Rusiji, a udaljavanju od Evropske unije i Zapada direktno suprotan interesima naše zemlje i njenih građana. Srbija mora da poštuje sve potpisane sporazume i ugovore uključujući Ohridski sporazum, jer je to jedini način da postane punopravna članica EU, nakon što je on postao deo pristupnog poglavlja 35.

Interes Rusije na Balkanu je konflikt i nestabilnost, kako bi postojalo još jedno žarište kojim se bave zemlje zapada. To je očigledno i zajednički interes sa vladajućom Srpskom naprednom strankom, koja je sada stvaranje konflikata na Kosovu, zamenila stvaranjem konflikata u Republici Srpskoj kako bi imala novu temu za međunarodnu javnost. Ta stranka ne ume da vodi i reformiše Srbiju, već se isključivo bavi trgovinom i manipulacijama, a na kraju se takva politika svede na trgovinu imovinom i životima Srba i drugih naroda koji žive u našem regionu.

Jedini način da Srbija postane punopravna članica Evropske unije jeste razvlašćivanje Srpske napredne stranke i sveobuhvatne reforme na koje smo se obavezali danom kada smo postali zemlja kandidat za članstvo. Vlast u kojoj su najvažniji ministri radikali i socijalisti okrenuti Moskvi poput Aleksandra Vulina, Ivice Dačića, Nenada Popovića, Nikole Selakovića i Aleksandra Martinovića, nikada neće napraviti ni jedan korak kojim će Srbiju voditi ka državama zapada.

D. B.

 

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.