петак, јул 12, 2024

SD o deklaraciji Svesrpskog sabora: Nastavak pokušaja RS da destabilizuje BiH i region

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 14. juna 2024. (Beta) – Američki Stejt department je povodom deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu ocenio da su neke od odredbi u toj deklaraciji nastavak pokušaja Republike Srpske (RS) da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region.

U odgovoru Stejt departmenta za N1 navodi se da Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da je budućnost svih zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve.

Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosledno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je deo RS. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja RS da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region“, ističe se.

Naglašeno je i da SAD priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činili i od 2008. godine, piše N1.

Vlade Srbije i RS usvojile su na Svesrpskom saboru deklaraciju sa 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja “jedinstvenu celinu”, da je Dejtonski sporazum “trajno i bitno narušen” i pozivaju se svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju. Navodi se i da teritorija RS ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona tog entiteta BiH.