петак, јул 12, 2024

Pajić: Jasenovac nije mesto inata već mesto sećanja na stradanja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. maj 2024. – Vladimir Pajić, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana, izjavio je povodom Dana sećanja na žrtve genocida u NDH da  je Jasenovac simbol stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda i da to mesto ne sme biti posvećeno inatu, već sećanju na stradanje, saosećaju u patnji i razmišljanju o budućnosti.

Vladimir Pajić (Foto: portalforum.rs)

“Na otvaranju memorijalnog kompleksa, a po svedočenju arhitekte Bogdanovića, je hiljade ljudi pohrlilo da, plačući, zagrli taj betonski cvet koji raste iz stratišta. Pa treba li nam veća poruka od toga? Oni koji zloupotrebljavaju patriotizam nas ubeđuju da Srbi vole smrt i rat, a svako nas je mesto stradanja u to razuverilo. Od Pribilovaca do Jasenovca. Upravo na tim mestima Srbi vide mesto nekog novog života i vere u budućnost. Zato je taj spomenik tako veličanstven i tako značajan. Otud cvet na mestu smrti.” rekao je Pajić.

Pajić je dodao i da moramo pamtiti da se na stradanje i smrt ne sme odgovarati smrću već verom u bolju budućnost i posvećenošću da se stradanja ne ponove.

“Kada god smo to zaboravili samo smo produbljivali zlo. Odgovornost za bolju budućnost, budućnost bez stradanja, nije na nekom drugom već na nama!” zaključio je Pajić u saopštenju za javnoist.

D. B.