субота, април 20, 2024

Osmani Srbima: Kosovo je vaš dom

Slične objave

Podeli

PRIŠTINA, 14. juna 2023. (Beta) – Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Evropskom parlamentu (EP) da je vreme za značajne korake u integraciji Kosova u EUi.

“Pružili smo ruku saradnje svim našim susedima i to smo u velikoj meri uradili jer naši ljudi zaslužuju svetliju budućnost, što znači i jaču saradnju unutar našeg regiona”, rekla je Osmani obraćajući se evropskim poslanicima. Ocenila je da institucije Kosova žele “održivi mir koji prati pravdu u osnovi, stabilnost uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i fokusiranje na dobrosusedske odnose”.

Osmani je izjavila da će napredak Kosova ka članstvu u Evropskoj uniji poslužiti kao katalizator mira i pomirenja u regionu u kojem kako je navela, “zlonamerne sile, istorijski gledano, seju razdor”. “Nedostatak integracije demokratskih zemalja zapadnog Balkana u EU predstavlja veliku bezbednosnu pretnju za celu Evropu, jer ostavlja region ranjivim na pretnje i zlonamerne aktere. Integracija našeg regiona nije samo od velikog, već i od strateškog značaja”, naglasila je ona i dodala da je Kosovo sastavni deo Evrope.

Ocenila je da zasluženo mesto Kosova u evropskoj porodici “ojačati same temelje na kojima je izgrađena Evropska unija i ojačati evropski kontinent kroz sve veće jedinstvo”.

Obraćajući se sa govornice EP kosovskim Srbima, Osmani je rekla da je Kosovo njihov dom.”Učinićemo sve da se (na Kosovu) osećate integrisanim”, rekla je Osmani.