субота, јул 20, 2024

Borel: Usaglašen 12. paket sankcija EU Rusiji

Slične objave

Podeli

BEOGRAD/BRISEL, 28. novembra 2023. (Beta) – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je usaglašen 12. paket sankcija Rusiji i ponovio da će EU nastaviti sa podrškom Ukrajini.

“Bilo je važno da danas obavimo bilateralne razgovore sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, u trentuku kada Rusija pokušava da eksploatiše tragediju u Gazi, nadajući se da je pažnja sveta usmerena negde drugde”, rekao je Borel nakon sastanka u Briselu.

On je rekao da je na sastanku razgovarano o diskusiji dugoročne garancije posvećenosti EU bezbednosti Ukrajini koja će biti pokrenuta, putu te države ka Uniji i mirovnoj formuli koju je izneo predsednik Volodimir Zelenski.

Kuleba je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Borelom izjavio da će duskusija o dugoročnim bezbednosnim garancijama EU Kijevu, doneti benefite za ceo svet.

“Odluka o otvaranju razgovora za pristupanje Ukrajine u EU je važna za nas. Očekuje nas da još mnogo uradimo po tom putanju, ali se radujemo pozitivnim rezultatima na tom putu”, rekao je on.