четвртак, јул 25, 2024

Split: Građani sami obrisali antisrpske grafite

Slične objave

Podeli

Na splitskim Gripama opet su se pojavili grafiti s govorom mržnje usmjerenim prema Srbima koje su sami stanari izbrisali

Nakon što su prošli mjesec izbrisani brojni grafiti govora mržnje i antisemitizma, na splitskim Gripama ponovo su se pojavili u ponedjeljak zbog čega je reagirao Gradski kotar Gripe, čiji je predsjednik Karlo Pilko, inače izabran na listi SDP-a, Možemo, Nove ljevice i HSU-a, pozvao građane da bez straha prijave počinitelje.

Na vratima ulaza Dubrovačka 15 ispisan je antisrpski grafit s pozivom na nasilje uz potpis – ustaše. Uklonili su ga sami stanari.

“Dragi sugrađani, nemojte se bojati prijaviti počinitelje ako su vam poznati jer ćemo samo na takav način, zajednički moći riješiti ovaj problem. Ne zaboravite, uklanjanje svakog ovakvog natpisa ide iz vaših džepova, iako vi niste i ne možete biti krivi za frustracije pojedinaca. Prijavite počinitelje ili policiji (II. PP) ili u GK Gripe”, pozvali su građane.

Prošli mjesec u nekoliko dana na prostorijama “Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Peper Split” na Gripama osvanule su slične poruke s ustaškim simbolima, porukama mržnje i prijetnjama. Tek što su izbrisane istog dana slične su se pojavile i u centru Splita, gdje su na vanjskom zidu zgrade HNK Split crvenim sprejom ispisane antisemitske i nacionalističke poruke, uz isticanje ustaških simbola, pa na autobusnoj stanici u Vukovarskoj gdje su nepoznati počinitelji napisali “Juden raus” uz stilizirano “U” s križem.

Portal Novosti